Zimą chętnie korzystamy z termosów lub kubków termicznych. Dzięki nim możemy w nawet najbardziej niesprzyjających warunkach napić się ciepłej, rozgrzewającej herbaty. Pamiętajmy jednak, że aby herbata z termosu smakowała tak dobrze, jak ta z ulubionej filiżanki, należy przygotować ją w odpowiedni sposób
Błędem, który najczęściej popełniamy, jest wrzucanie liści herbacianych lub torebki prosto do termosu. Wiele osób pozostawia również fusy przez cały dzień, co sprawia, że herbata, z uwagi na przenikające do wody garbniki, staje się niezwykle gorzka. Pamiętajmy również, że napar przez kilka godzin w kubku staje się intensywniejszy, można więc do parzenia użyć mniej liści herbacianych niż zwykle. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na herbatę z termosu.
Herbata rozgrzewająca
Jeśli Twój termos lub kubek termiczny ma gumowe elementy, to dodatki o intensywnym smaku, jak np. imbir, czy barwiące, jak np. szafran, mogą pozostawić na nich niezmywalne ślady. Warto więc posiadać wymienne elementy do kubka termicznego lub kupić termos, który będzie w całości wykonany ze stali.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Kawałek korzenia imbiru
- Łyżeczka miodu
- 2 goździki
- Szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Wodę gotujemy z goździkami i cynamonem. Zalewamy nią herbatę i parzymy przez 3-4 minuty. Przelewamy do termosu używając sitka, dodajemy miód oraz starty na tarce imbir.
Herbata wzmacniająca odporność
Ciepły napój z dodatkiem domowego soku malinowego czy miodu nie tylko będzie smaczny, ale również wesprze odporność organizmu.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Sok malinowy
- Cytryna
- Suszone pomarańcze
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Przelewamy do termosu, dodajemy sok malinowy, sok z cytryny i suszone pomarańcze.
Herbata łagodząca dolegliwości trawienne
Kurkuma działa łagodnie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz rozkurczająco. Dodatkowo wspomaga pracę trzustki i wydzielanie gastryny – hormonu wpływającego na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Kawałek korzenia kurkumy
- Brązowy cukier
- Kilka listków mięty
Przygotowanie:
Miętę ucieramy z cukrem. Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy startą na tarce kurkumę. Napój przelewamy do termosu i dodajemy utartą miętę z cukrem.
Smacznego!
Average Rating