Jesteśmy coraz odważniejsi w kulinarnym eksperymentowaniu. Częściej i chętniej puszczamy wodzę kulinarnej fantazji, łącząc składniki, które na pierwszy rzut oka do siebie nie pasują. Kreatywne podejście do gotowania popłaca – testujemy nowe smaki, znajdujemy zdrowsze wersje klasycznych potraw i dobrze się przy tym bawimy. Czy tak samo możemy podejść do tradycyjnego sernika?
Desery i ciasta równie dobrze smakują w zdrowszej i lżejszej odsłonie. Doskonałą bazą do ich przygotowania mogą być…warzywa! Szef Kuchni marki Kamis oraz projektu Kulinarnie Mocni Maciej Wawryniuk proponuje sernik na zimno z dodatkiem szpinaku i buraka. Zaskocz swoich gości, rodzinę i znajomych tych niecodziennym połączeniem.
Sernik na zimno
Czas przygotowania: 30 min + czas studzenia
Składniki:
- 4 serki homogenizowane (po 200 g)
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 mały pieczony burak
- 100 g szpinaku
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietany 36%
- 3 płaskie łyżki żelatyny
- 1 op. biszkoptów
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu marki KAMIS
Sposób przygotowania:
1. Serki wymieszaj z ½ cukru i kardamonem.
2. Żelatynę zalej niewielką ilością wrzątku, wymieszaj, odstaw do wystygnięcia.
3. Letnią żelatynę wlej powoli do masy serowej miksując cały czas.
4. Masę rozłóż do trzech misek. Do jednej dodaj buraka, do drugiej zblanszowany na maśle i odciśnięty szpinak, zblenduj je dokładnie. W trzeciej misce zostaw samą masą serową bez dodatków.
5. Do każdej masy dodaj po równo ubitej śmietany z pozostałym cukrem pudrem. Całość wymieszaj.
6. Na dnie tortownicy ułóż biszkopty, a następnie kolejno masy: czerwoną, białą i zieloną.
7. Odstaw do lodówki do stężenia.
Average Rating