Niemal każdy z nas uwielbia francuskie Croissanty. Ich delikatne, pieszczące nasze podniebienia ciasto rozpływa się w ustach. Niżej przedstawiam wam propozycję, jak w niekonwencjonalny sposób możemy je wykorzystać
Polecam,przygotowanie kurczaka w cieście francuskim. Nadaje się on idealnie na kolację we dwoje, jak i na wystawne przyjęcie. Przygotowuje się go naprawdę łatwo. Potrzebujemy jedynie:
· Pierś z kurczaka
· 4 plastry żółtego sera ( polecam ser wędzony, który nada potrawie ostrości )
· Dużą paprykę
· 1 jajko
· Oregano, pieprz oraz delikatę
Pierś z kurczaka kroimy w plastry (dwa lub trzy z jednej piersi, w zależności od wielkości), a następnie nacieramy ją przyprawami. Jeśli chodzi o ciasto francuskie to osobiście, z najzwyklejszej czystej wygody oraz oszczędności czasu, proponuję kupić gotowe. Dla osób podchodzących bardziej ambicjonalnie do gotowania, polecam przepis, który znajdziecie na naszym portalu.
Na bokach rozłożonego placka należy zrobić ok. 8 cm. nacięcia, w odstępach co 1,5 lub 2 cm. Środek ma zajmować ok. 4-5 cm. Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, a na nią ser i paprykę. Następnie zawijamy całość jak chałkę (najpierw lewy, potem prawy pas i tak do wyczerpania). Zostawcie małe przerwy (lufciki), aby kurczak mógł odparować nadmiar wody podczas pieczenia. Jeszcze wystarczy posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, i vua la! Gotowe „chałeczki” pieczemy w temperaturze 200ºC ok. 25 – 30 minut.
Average Rating