Temperatura na dworze spada, potrzebujemy więc większej dawki energii. Zamiast jednak zwiększać liczbę dostarczanych kalorii, lepiej sięgnąć po potrawy rozgrzewające organizm. Oto propozycje na 3 pyszne dania, które dzięki odpowiednim dodatkom – ziołom, imbirowi, a także sosom z ostrą papryką czy czosnkiem – rozgrzeją nas od środka!
Omlet z ziołami i sosem musztardowo-paprykowym
Składniki:
100 g szynki wędzonej
100 g sera żółtego
3 jajka
1 łyżeczka masła
2 łyżki ziół prowansalskich
sos musztardowo-paprykowy Tarsmak
2-3 pomidorki koktajlowe
2-3 gałązki świeżej bazylii lub innych ziół
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Szynkę pokroić w paseczki, podsmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor i odstawić. Do jajek dodać zioła prowansalskie, sól do smaku i dokładnie roztrzepać. Rozgrzać masło na patelni teflonowej. Wlać masę jajeczną tak, aby pokryła dno. Używając widelca lub łopatki podważyć usmażone brzegi omletu tak, aby nieusmażona masa wlała się pod spód. Kiedy jajka na brzegach będą podsmażone, a środek jeszcze miękki, posypać omlet szynką, tartym serem, przykryć pokrywką i pozostawić na małym ogniu jeszcze przez ok. 40 sekund. Następnie omlet zsunąć z patelni na talerz, polać sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak, udekorować pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami.
Imbirowe klopsiki drobiowe w sosie warzywno-pomidorowym
Składniki:
½ kg filetu z kurczaka lub indyka
½ szklanki bułki tartej
1 jajko
½ pęczka natki pietruszki
1 ½ łyżki startego świeżego imbiru
sos warzywny na bazie pomidorów marki Tarsmak
sól, pieprz, sos sojowy do smaku
Wykonanie:
Mięso mielimy na maszynce, dodajemy bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki i imbir. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Formujemy średniej wielkości klopsy, następnie gotujemy na parze lub w osolonej wodzie. Podgrzany sos warzywny Tarsmak wykładamy na talerze, a na sos gorące klopsy. Potrawę można podać z ryżem, makronem lub innym dodatkiem.
Keks serowo-paprykowy z sosem czosnkowym
Składniki:
1 czerwona papryka
100 g czarnych oliwek
200 g żółtego sera Gouda
200 g mąki pszennej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
100 ml oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżej bazylii
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sos czosnkowy Tarsmak
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i poddusić na odrobinie oliwy aż zmięknie. Oliwki przekroić na pół i dodać do papryki. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, mleko, oliwę, zioła i sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Do powstałego ciasta dodać pokrojony w średnią kostkę ser żółty i wymieszać. Do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wlać część ciasta, na ciasto wyłożyć część papryki z oliwkami, następnie znów ciasto, potem paprykę z oliwkami i na końcu ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 45 minut. Keks wyciągamy z formy, gdy jeszcze jest ciepły. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym Tarsmak.
Average Rating