Domowy likier jajeczny sprawdzi się idealnie nie tylko jako karnawałowy przysmak (możemy podawać go solo lub w połączeniu z innymi deserami), ale również jako oryginalny pomysł na podarek. Przecież to właśnie własnoręcznie przygotowane prezenty doceniamy najbardziej. Jako, że likier jajeczny to dość kobiecy alkohol, będą z niego zadowolone zarówno nasze mamy jak i ciocie. Aby go przygotować wystarczy jedynie 15 minut!
Domowy likier jajeczny
Składniki:
- 200 g cukru białego Cukier Królewski
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 6 żółtek
- 250 ml wódki czystej
- 250 g mleka zagęszczonego
Krok I
Do metalowej miski wbić żółtka. Dodać cukry. Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą, zmniejszyć ogień. Przez 5 minut lekko ubijać żółtka z cukrami.
Krok II
Do żółtek z cukrem dodać wódkę oraz zagęszczone mleko. Ubijać trzepaczką przez kolejne 5 minut.
Krok III
Gotowy, jeszcze ciepły likier przelać do buteleczek. Ostudzić. Przechowywać w lodówce.
Average Rating