Domowy likier – przepis

Domowy likier – przepis

0 0

Domowy likier jajeczny sprawdzi się idealnie nie tylko jako karnawałowy przysmak (możemy podawać go solo lub w połączeniu z innymi deserami), ale również jako oryginalny pomysł na podarek. Przecież to właśnie własnoręcznie przygotowane prezenty doceniamy najbardziej. Jako, że likier jajeczny to dość kobiecy alkohol, będą z niego zadowolone zarówno nasze mamy jak i ciocie. Aby go przygotować wystarczy jedynie 15 minut!

Domowy likier jajeczny

Składniki:

  • 200 g cukru białego Cukier Królewski
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 6 żółtek
  • 250 ml wódki czystej
  • 250 g mleka zagęszczonego

Krok I

Do metalowej miski wbić żółtka. Dodać cukry. Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą, zmniejszyć ogień. Przez 5 minut lekko ubijać żółtka z cukrami.

Krok II

Do żółtek z cukrem dodać wódkę oraz zagęszczone mleko. Ubijać trzepaczką przez kolejne 5 minut.

Krok III

Gotowy, jeszcze ciepły likier przelać do buteleczek. Ostudzić. Przechowywać w lodówce.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post PODEJMIJ NOWOROCZNE WYZWANIE I ZMIEŃ NAWYKI NA LEPSZE
Next post Zimowe feng shui w sypialni