Masz ochotę na niecodzienne danie? Proponujemy przepis na pyszną zapiekankę z makaronu z serem pleśniowym i gruszką
Składniki:
Makaron Świderki Lubella (1 op.)
Ser pleśniowy z niebieską pleśnią (200g)
Szpinak mrożony w liściach (500g)
Orzechy włoskie (100g)
Gruszka (3 szt.)
Jajka (5 szt.)
Śmietanka 30% (250 ml)
Cukier (100g)
Ocet winny biały (100 ml)
Masło (50g)
Bułka tarta
Sól, pieprz , gałka muszkatołowa.
Czosnek (2 ząbki)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując by był al dente. Odcedzamy i lekko studzimy. Ze śmietanki i jajek przygotowujemy masę do zalania zapiekanek. Doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak dusimy na maśle z czosnkiem, aż duża część wody odparuje. Wykładamy go na sito i lekko przyciskamy by pozbyć się większości wody. Odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Z cukry, octu i 100 ml wody przygotowujemy syrop. Obieramy gruszki i kroimy je wzdłuż na 6 części. Usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do gotującego się syropu. Gotujemy około 3 minut i odstawiamy gruszki w syropie aż do wystygnięcia. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Siekamy orzechy zostawiając część do dekoracji. Makaron mieszamy z szpinakiem, pokruszonym serem oraz posiekanymi orzechami. Wkładamy mieszaninę do foremek i delikatnie zalewamy masą jajeczną , na górze układamy kawałki sera pleśniowego. Pieczemy w piecu nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia i delikatnie wyjmujemy z foremek. Każdą zapiekankę dekorujemy gruszką i orzechami włoskimi. Tak przygotowane zapiekanki można wyłożyć na półmisek z rukolą i postawić na karnawałowym bufecie.
Average Rating