Walentynki tuż, tuż. Jak zabłysnąć pomysłowością w kuchni podczas walentynkowej kolacji? Daj się ponieść wyobraźni. Jeśli brakuje Ci pomysłu na niebanalne przekąski, inspirująca może okazać się krótka podróż po kuchniach świata
Wytrawne muffiny zza oceanu
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
100g masła
1 jajko
2 niewielkie pomidory
80g sera feta
sól, pieprz, ostra papryczka, ulubione zioła
Przygotowanie:
Pomidory i ser feta kroimy w drobną kostkę. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Gdy są już połączone dodajemy pomidory i fetę. Do przygotowanej formy na muffiny nakładamy ciasto tak, aby miało miejsce wyrosnąć. Dla dekoracji na wierzch naszych muffinek kładziemy po plasterku pomidora. Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Włoskie Caprese z ciekawym dodatkiem
Składniki:
wafle Jumbo od Good Food o smaku kwaśnej śmietany z cebulą
1 listek dekoracyjnej sałaty
1 plaster pomidora
1 plaster mozzarelli
½ łyżeczki oliwy z oliwek
szczypta suszonych ziół prowansalskich
2 małe listki bazylii
Przygotowanie:
Z plasterka mozzarelli wycinamy serce. Na waflu układamy kolejno: sałatę, plaster pomidora i serduszko z mozzarelli. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy suszonymi ziołami. Górę dekorujemy listkami bazylii.
Sushi z kraju kwitnącej wiśni
Składniki:
krótkoziarnisty ryż do sushi
50g świeżego tuńczyka lub łososia
1 awokado
nori (listki prasowanych alg morskich)
pasta wasabi
sos sojowy
mata bambusowa do zwijania sushi
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuńczyka i awokado kroimy na drobne paski. Listek nori kładziemy na środku maty bambusowej. Warstwę przygotowanego ryżu rozkładamy na nori pozostawiając ok. 1 cm margines. Przy dolnej końcówce równomiernie umieszczamy rybę i awokado. Do tych składników dodajemy odrobinę pasty wasabi. Następnie podnosząc delikatnie ten margines nori, gdzie znajdują się składniki, przy pomocy maty zwijamy przekąskę w rulon. Brzegi listków sklejamy, lekko zwilżając je wodą. Tak przygotowane sushi kroimy na ok. 7 kawałków i podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi.
Bliskowschodni hummus
Składniki:
5 łyżek sezamu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju sezamowego
ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
250g ciecierzycy z puszki
1/3 szklanki zimnej wody
sól
natka pietruszki
Przygotowanie:
Sezam prażymy na gorącej patelni do momentu, aż lekko się zarumieni. Po ostudzeniu ziaren dolewamy do nich oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy. Do tak przygotowanej pasty dodajemy olej sezamowy, czosnek i sok z cytryny. Ponownie dokładnie miksujemy i stopniowo dodajemy ciecierzycę, wodę i sól do smaku. Gotową pastę dla dekoracji możemy posypać posiekaną natką pietruszki.
Average Rating