Dietetycy oraz specjaliści od żywienia od dłuższego czasu przekonują nas, że dieta bogata w warzywa i owoce ma korzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i samopoczucie. W okresie wiosennego przesilenia, kiedy częściej odczuwamy osłabienie, senność czy bóle głowy i mięśni, warto szczególną uwagę zwrócić na produkty, które spożywamy, aby uzupełnić pozostałe po zimie niedobory witamin
Warzywa i owoce bogate są w witaminy i mikroelementy, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Według zaleceń, powinniśmy spożywać ich co najmniej 5 porcji dziennie. Nawet jeśli wydaje się nam, że nie jesteśmy miłośnikami kuchni roślinnej, to warto wypróbować przepisy ekspertów marki Sandra. Dania na bazie warzyw i owoców będą nie tylko pożywne, ale i smaczne.
Pożywny lunch
Popularny ostatnio „Buddha bowl”, to zrównoważony, bogaty w składniki odżywcze i witaminy posiłek. Do tego pięknie wygląda i zawsze będzie nam smakował, gdyż przygotowując go, wykorzystujemy nasze ulubione składniki. Bogactwo warzyw warto połączyć z pełnowartościowym dodatkiem skrobiowym i zbożowym, jak np. komosa ryżowa, pełnoziarnisty ryż, ciecierzyca czy kasza. Poniżej nasz pomysł na przyrządzenie „Buddha bowl”.
Składniki:
- Komosa ryżowa
- Ciecierzyca w puszce marki Sandra
- ½ awokado
- Liście szpinaku baby
- Pomidorki koktajlowe
- Bataty
- Słodka papryka
- Chili
- Czarny i/lub biały sezam
- Sól, pieprz
- Łyżka oliwy
- Limonka
Przygotowanie:
Komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oliwę mieszamy ze słodką papryką i chili. W powstałej mieszance obtaczamy ciecierzycę. Doprawiamy solą do smaku i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut, do momentu, aż ciecierzyca będzie chrupka. Bataty kroimy w kostkę i również pieczemy. Do miski wkładamy komosę, liście szpinaku, bataty, ciecierzycę, pokrojone pomidorki koktajlowe i obraną połówkę awokado, którą skrapiamy sokiem z limonki. Całość posypujemy ziarnami sezamu i doprawiamy solą i pieprzem.
Warzywna przekąska
Aromatyczne, chrupiące i pełne pysznych warzyw – takie są indyjskie pierożki samosa. Trzeba poświęcić trochę czasu na ich przyrządzenie, jednak uzyskany smak z pewnością wynagrodzi włożoną w ich przygotowanie pracę.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
- Opcjonalnie olej do smażenia (można też samosy upiec)
Składniki na farsz:
- Kukurydza w puszce marki Sandra
- Groszek w puszce marki Sandra
- Cebula
- Przyprawa garam masala
- Odrobina korzenia imbiru
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy dokładnie z solą i olejem. Kiedy składniki się połączą dodajemy stopniowo wodę wyrabiając ciasto (nie więcej jak ćwierć szklanki wody). Kiedy ciasto będzie wyrobione dajemy mu odpocząć przez kilkanaście minut. W tym czasie robimy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i starty na tarce korzeń imbiru. Dodajemy groszek i kukurydzę oraz doprawiamy do smaku przyprawą garam masala. Podsmażamy przez kilka minut i odstawiamy. Ciasto na pierożki rozwałkowujemy i wycinamy okręgi, które przekrawamy na pół. Każde półkole składamy w rożek, do którego nakładamy farsz. Sklejamy górne brzegi ciasta. Jeśli chcemy samosy smażyć na głębokim tłuszczu, to wkładamy je do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor. Jeśli preferujemy pieczone pierożki, to smarujemy je pędzelkiem zamoczonym w oleju i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.
Kolacja na ciepło
Tortilla to idealny sposób na połączenie mięsa i ulubionych warzyw. Można zjeść ją na ciepło lub na zimno. Sprawdzi się więc również jako praktyczny lunch na wynos.
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- Kukurydza z puszki marki Sandra
- Awokado
- Ogórek zielony
- Czerwona cebula
- Rukola
- Tortilla pszenna marki Sandra
- Łyżka oleju do smażenia
- Sól, pieprz
- Przyprawa chili, papryka słodka
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy w mieszance przypraw (papryka, chili, sól, pieprz). Podsmażamy na oleju razem z pokrojoną cebulą. Rukolę mieszamy z kukurydzą, pokrojonym awokado i ogórkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na tortillę wykładamy mięso z cebulą oraz warzywa. Zawijamy.
Smacznego!
Average Rating