Jej aromat budzi do życia i dodaje energii, której wyjątkowo potrzebujemy przy wiosennej, zmiennej pogodzie. Dobrze przygotowana może nam pomóc przetrwać ten czas i to w całkiem dobrej formie. Prezentujemy przepisy na energetyzujące kawy, autorstwa Mistrza Polski Baristów Marcina Rusnarczyka. Bez względu na to, którą propozycję wybierzemy, w przygotowaniu niezastąpionym pomocnikiem będzie ekspres Nivona CafeRomatica 970
Automatyczne ekspresy do domowego użytku to obecnie zaawansowane technologicznie urządzenia, które mogą śmiało konkurować z kawiarnianym sprzętem. A marka Nivona i nowa linia 9 to tego najlepszy dowód. Szwajcarskie mechanizmy i konstrukcja, niemiecka koncepcja i techniczne know-how sprawiły, że ekspresy do kawy Nivona z linii 9 to produkt premium przeznaczony dla najbardziej wymagających kawoszy. Posiadają funkcję „Barista in a box”, dzięki której za naciśnięciem jednego przycisku otrzymujemy jakość kawy porównywalnej do tej przygotowywanej przez baristów – mówi Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów i ambasador marki Nivona.
PRZEPISY
NA ENERGETYZUJĄCE KAWY
Dobrze przyrządzona kawa doskonale smakuje, a przy okazji ma także wiele prozdrowotnych korzyści. Pomaga poprawić pamięć i koncentrację oraz zwiększa produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Kofeinowe wsparcie bardzo przyda się nam w okresie zmiennej, wiosennej pogody.
Mistrz Polskich Baristów i ambasador marki Nivona – Marcin Rusnarczyk przygotował 2 propozycje na dodające energii na wiosnę kawy – z kasztanami i pastą sezamową. Espresso zaparzone? W takim razie do dzieła i na zdrowie!
Caffè latte kasztanowe
Kasztany co prawda kojarzą się z jesienią, ale doskonale dodają energii również na wiosnę, bo wyposażone są w zdrowe tłuszcze nienasycone, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu.
Składniki:
- 2 łyżeczki kremu z kasztanów jadalnych
- 1 łyżeczka miodu spadziowego lub gryczanego
- Espresso
- Spienione mleko
- Opcjonalnie bita śmietana i starta gorzka czekolada.
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki o pojemności około 300 ml włożyć krem kasztanowy i miód i przygotować caffé latte z w ekspresie Nivona. Przed wypiciem dokładnie wymieszać, na powierzchni można położyć bitą śmietanę i posypać startą czekoladą.
Frappe z pastą sezamową
Sezam zawiera substancje niezbędne do prawidłowej pracy serca, dlatego nie tylko dobrze smakuje, ale również wzmacnia.
Składniki:
- Gorące podwójne espresso
- 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
- Szklanka lodu w kostkach
- 100 ml mleka migdałowego
- Opcjonalnie 1 – 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować – szklankę wypełnić lodem w kostkach i zalać kawą. Podawać w wysokiej szklance około 300 ml.
Żeby dodać kawie jeszcze szczypty zdrowia pamiętajmy, żeby cukier zastąpić miodem. Oprócz słodyczy dostarczymy organizmowi witaminy A i B, a także wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, magnez, czy fosfor.
Average Rating