Dzień Dziecka to jedno z najważniejszych świąt w roku – oczywiście zaraz po urodzinach. Marzeniem każdego rodzica jest, aby tego dnia ich dzieci czuły się szczęśliwe i wyjątkowe. Szalone zabawy i prezenty, to tylko kilka z mnóstwa elementów, które powinny pojawić się tego dnia na udanym kinderbalu. Zależy Ci, aby zabawa z okazji 1 czerwca na długo pozostała w pamięci Twojej pociechy? Przygotuj kolorowe, dziecięce dania!
Żadne udane kiderparty nie mogłoby się obejść bez pysznych przekąsek – w końcu są one tak samo ważne, jak prezenty i zabawa. W tym przypadku bardzo ważną kwestią oprócz smaku jest również wygląd i sposób podania – dzieci to prawdziwi krytycy kulinarni, a skłonienie ich do posiłku może okazać się sporym wyzwaniem. Jakich dań z pewnością nie odmówią? Wesołych jeżyków, biedronek na krakersach i croissatowego kraba! Koniecznie sprawdźcie na nie przepisy.
Wesołe jeżyki (czas przygotowania: 10 min)
Składniki:
- Szynka (np. biebrzówka JBB Bałdyga)
- Parówki (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
- Mleczne bułeczki
- Czarne oliwki
- Serek śmietankowy
- Sałata lodowa
- Pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
Środek bułeczki posmaruj serkiem śmietankowym. Z plastrów szynki utwórz rulonik i nałóż na bułkę. Z parówki wykrój łapki oraz kolce jeżyka. Oczy, usta i noski wytnij z oliwek. Talerz udekoruj sałatą i pomidorkami.
Biedronki na krakersach (czas przygotowania: 10 min)
Składniki:
- Krakersy solone
- Szynka (np. z beczki JBB Bałdyga)
- Czarne oliwki
- Serek puszysty
- Pomidorki koktajlowe
- Sałata
Sposób przygotowania:
Krakersy posmaruj serkiem puszystym. Na wierzch połóż plasterki szynki i listki sałaty. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, następnie połówkę natnij wzdłuż – tak, aby powstały skrzydełka biedronki. Czarną oliwkę posiekaj drobno w kostkę. Następnie na pomidorkach ułóż kropki. Pomidorki koktajlowe połóż na szynkę, a z ciemnej ćwiartki oliwki zrób główkę. Oczka wykonaj natomiast z serka puszystego.
Croissantowy krab (czas przygotowania: 5 min)
Składniki:
- Croissant
- Szynka (np. masarza JBB Bałdyga)
- Serek śmietankowy
- Ogórek zielony
- Mini mozzarella
- Czarne oliwki
- Czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Croissanta przekrój na pół, posmaruj serkiem śmietankowym. Następnie połóż plasterki szynki, talarki ogórka zielonego i przełóż drugą połową croissanta. Z czerwonej papryki wytnij szczypce i czułki kraba. Mini mozzarellę nabij na wykałaczki i wkłuj w croissanta. Z oliwek wytnij kółeczka na oczy.
Smacznego, udanego Dnia Dziecka!
Average Rating