Coraz cieplejsze, wiosenne dni rozbudzają zmysły i zachęcają do sięgania po wiele kulinarnych przyjemności. Sezonowe warzywa, aromatyczne zioła, intensywne kompozycje smaków i aromatów już teraz zapowiadają nadchodzące wakacje. Grillowane bakłażany z farszem serowo-mięsnym i świeżą kolendrą, przyrządzone z serkami kremowymi Hochland, będą znakomitym pomysłem na wiosenny obiad czy lekką kolację
Wiosenne dania mają tę magiczną właściwość, że chce się je „jeść oczami”! Zachwycają nas intensywnymi kolorami, kreatywną formą podania, świeżymi ziołami. Choć do sezonu urlopowego pozostało jeszcze trochę czasu, już teraz w domowym zaciszu możemy przenieść się do krainy Orientu, pełnej aromatów i kolorów przypraw, ziół i warzyw. Grillowane bakłażany z farszem serowo-mięsnym i świeżą kolendrą, to idealna propozycja dla miłośników dań z rusztu, którzy chętnie sięgają po więcej niż tylko tradycyjną kiełbaskę z grilla. To kolorowe danie zachwyca przede wszystkim wyjątkowym farszem mięso-serowym. Krążek Cztery Sery Hochland nadaje mu wyjątkowy, kremowy smak, rozpływającą się w ustach delikatność i aksamitną strukturę. Grillowane bakłażany można przyrządzić również w piekarniku, ciesząc się ich wyjątkowym smakiem niezależnie od kapryśnej aury za oknem. Prosta receptura, wyjątkowy miks przypraw i ziół oraz najwyższej jakości składniki prosto z natury – oto pewny sposób na udany wiosenny obiad podczas grilla z rodziną i przyjaciółmi!
Grillowane bakłażany z farszem serowo mięsnym i kolendrą
Czas przygotowania: 1 godzina
Trudność: średnio trudny
Składniki:
- 2 bakłażany
- 400 g mięsa wołowego mielonego
- 1 krążek Cztery Sery Hochland
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała posiekana papryczka chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- Sól, pieprz
- Świeża kolendra do posypania
Przygotowanie:
Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz papryczkę chili i mięso mielone. Doprawiamy kurkumą, papryką oraz solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już podsmażone dodajemy podzielony na kawałki ser z krążka Cztery Sery Hochland. Mieszamy aż ser się delikatnie rozpuści. Bakłażany przekrawamy na pół, wydrążamy, smarujemy oliwą z oliwek, solimy. Do każdej połówki nakładamy farsz mięsno serowy. Układamy połówki skórką do dołu i grillujemy około 20-25 minut. Możemy również przygotować faszerowane bakłażany w piekarniku. Układamy na kratce do pieczenia (pod spodem wsuwamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia) i pieczemy na funkcji grill 25-30 minut w temperaturze 180 °C. Gotowe posypujemy świeżą kolendrą.
Smacznego!
Czy csle opakowanie serka, czy tylko jeden trójkacik?