Kiedy za oknem szaleje śnieg i mróz, myślimy o tym, jak się rozgrzać. Przed utratą ciepła uchroni niewątpliwie ciepłe jedzenie. Świetnym pomysłem są także rozgrzewające i sycące zupy. Przedstawiamy przepis na rozgrzewającą zupę warzywną
Składniki:
2 litry wywaru mięsnego (np. drobiowego)
2 marchewki
mały seler
2 ziemniaki
2 pietruszki
2 garści fasolki szparagowej
250 ml jogurtu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Warzywa myjemy. Fasolkę szparagową po usunięciu końcówek kroimy w 4-centymetrowe kawałki. Marchew obieramy i siekamy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Seler obieramy. Do gotujące się wywaru wkładamy fasolkę, seler i marchewkę i gotujemy 10 minut, po tym czasie dodajemy ziemniaki.
Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Do miseczki wlewamy jogurt i kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy, energicznie mieszamy.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy do zupy posiekaną zieleninę – koperek i natkę pietruszki.
Nasza rada: Zupę warzywna można podać również z kluskami lanymi. Do garnuszka dodajemy 2 łyżki mąki, jajko i 4 łyżki wody, mieszamy do uzyskania leistej konsystencji (jeśli nasza masa jest zbyt „tępa” dolewamy wody). Po zaprawieniu zupy jogurtem, kluseczki wlewamy je do zupy, za pomocą łyżki.
Czekamy dwie minuty i podajemy zupę.
Average Rating