Sezon letni to idealny czas na sięgnięcie po soczystego i orzeźwiającego arbuza. Chyba nic tak dobrze nie gasi pragnienia, jak właśnie ten owoc. Marka Delecta proponuje kilka sposobów na wykorzystanie go w letnich deserach. Miłośnicy tego jakże orzeźwiającego owocu i słodkości z pewnością będą zadowoleni
Wakacje to czas, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy – w tym desery, a arbuz świetnie sprawdzi się jako lekka przekąska na upalne dni. Jeśli Wy również jesteście tego samego zdania, koniecznie zapoznajcie się z naszymi propozycjami.
Karpatka arbuzowa
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
Nadzienie: - ¼ średniego arbuza – 500 ml
- 200 g masła lub margaryny
Dekoracja: - 1 łyżka cukru pudru
Jeśli nie chcesz spędzić połowy dnia w kuchni, a myśl o pysznym deserze w ciepłe dni nie daje Ci spokoju, to świetnym i szybkim pomysłem będzie upieczenie karpatki arbuzowej. Przygotowanie ciasta zajmie zaledwie godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 220°C bez termoobiegu. Do wypieków potrzebujemy dwóch blaszek obłożonych papierem, o wymiarach 12 x 26. Na początku, gotujemy wodę z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem karpatka Delecta, rozcierając masę. Po jej schłodzeniu wbijamy jajka i miksujemy je na najwyższych obrotach przez 5 minut. Masę przekładamy do blaszek, rozsmarowujemy ją na papierze i pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru. W czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy nadzienie. Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i miksujemy go za pomocą blendera aż do uzyskania gładkiej masy (tak, aby powstało około 500 ml soku). Następnie, mieszamy zawartość torebki z kremem w soku arbuzowym, a pozostały sok gotujemy. Do gotującego się soku wlewamy proszek i gotujemy chwilę, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Później krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta. Na koniec posypujemy karpatkę cukrem pudrem.
Voilà, gotowe!
Biszkoptowy arbuzowiec
Biszkopt kakaowy:
- 3 jajka
- 100 g mąki tortowej
- 120 g cukru
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Krem śmietankowy:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta
Masa arbuzowa:
- 500 g miąższu arbuza (bez pestek)
- 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym Delecta
- Biszkopt makowy:
- 3 jajka
- 100 g mąki tortowej
- 120 g cukru
- 3 łyżki maku
Masa truskawkowa:
- 100 g pokrojonych truskawek
- 1 i 2/3 szklanki wody
- 1 opakowanie kisielu o smaku truskawkowym Delecta
- 2 łyżki cukru
- 1 czubata łyżeczka żelatyny Delecta
Kolejna propozycja z pewnością przypadnie do gustu fanom deserów biszkoptowych.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Do dwóch białek ubitych na sztywno i żółtek utartych z cukrem, dodajemy mąkę, kakao i dokładnie mieszamy. Następnie, ubite białka dodajemy za pomocą szpatułki i mieszamy obie masy. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka). Ciemny i wystudzony biszkopt smarujemy kremem śmietankowym. Do przygotowania kremu należy ubić śmietankę kremówkę z jedną łyżką cukru, dodając mix do śmietany i postępując według instrukcji na opakowaniu. Na śmietankę wylewamy masę arbuzową, którą przygotowujemy z gotowanym przez 10 minut na niewielkim ogniu miąższem arbuza bez pestek oraz galaretki. Biszkopt makowy układamy bezpośrednio na masie arbuzowej. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mak i mieszamy. Zrobiony biszkopt smarujemy drugą porcją masy śmietankowej. Na niej układamy pokrojone truskawki i zalewamy masą truskawkową. Aby przygotować masę, gotujemy szklankę wody, w pozostałej części rozpuszczamy kisiel oraz cukier. Do gorącej masy dodajemy żelatynę, mieszając, by pod wpływem ciepła się rozpuściła. Pozostawiamy na noc w lodówce.
Ciasto z arbuzem – brzmi niewyobrażalnie… pysznie!
Deser arbuzowy z pistacjami
- 1 kg arbuza
- 35 g cukru pudru
- 35 g żelatyny Delecta
- 50 ml wrzątku
- 3 krople aromatu waniliowego Delecta
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie pistacji Bakalland
Trzecią propozycją na naszej liście na słodkie, letnie zapomnienie jest deser arbuzowy z pistacjami.
Zaczynamy od wyciśnięcia soku z arbuza – przez sokownik lub za pomocą blendera. Sok miksujemy z cukrem pudrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym. W kilku łyżkach wrzątku rozpuszczamy żelatynę, mieszając proszek do całkowitego rozpuszczenia. Sok z arbuza podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy całość do połączenia składników. Następnie, krem studzimy i przelewamy do silikonowych foremek na babeczki lub filiżanek i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Opakowanie pistacji zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek, a następnie siekamy. Stężały deser podajemy na ochłodzonym talerzu, delikatnie wyciągając z foremki pudding. Wierzch dekorujemy pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.
Deser w sam raz na upał!
Average Rating