Podwójnie sezamowe ciasteczka z miodem
Czas czytania:1 min

Podwójnie sezamowe ciasteczka z miodem

0 0

Czasem potrzebujesz przepisu na deser, który zadowoli każdego – od alergików, przez wegan, po osoby unikające glutenu. A przy tym będzie prosty, niezawodny i… przepyszny! Słodkie, sezamowe ciasteczka wyczarujesz w swojej kuchni w rekordowym tempie. Z talerza znikną jeszcze szybciej!

Te urocze sezamowe ciasteczka nie wymagają wiele – zaledwie kilka składników. Żaden z nich nie jest jednak przypadkowy! Mąka migdałowa, którą z łatwością przygotujesz w domu przy użyciu np. młynka do kawy, nie tylko nadaje ciasteczkom idealną konsystencję, ale i subtelny, migdałowy aromat. Dzięki niej twoje wypieki będą bezglutenowe! W przepisie nie znajdziesz także cukru. Swoją słodycz ciasteczka sezamowe zawdzięczają dodatkowi miodu lub – w wersji wegańskiej – syropu klonowego lub agawe. Aby były jeszcze bardziej pożywne i wartościowe, zamiast oleju znajdziemy w nich tahini – gęstą pastę ze zmielonego prażonego sezamu.
Składniki:

  • 1/2 szklanki nasion sezamu – białych, czarnych lub mieszanki
  • 1 1/2 szklanki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 1/3 szklanki tahini od Jasmeen
  • kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na tackę (lub duży talerz) wysyp ziarna sezamu. 
  2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki – mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce połącz tahini, aromat waniliowy i miód/syrop klonowy.
  3. Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki suche i mokre.
  4. Używając łyżki (najlepiej takiej do lodów) podziel ciasto na kulki i obtocz je w sezamie. Następnie każdą kulkę delikatnie rozpłaszcz na grubość ok. 0,5cm.
  5. Tak przygotowane ciasteczka rozłóż na papierze do pieczenia i wstaw do górnej części piekarnika na 4-5 minuty. Po upływie tego czasu przełóż ciastka do dolnej części piekarnika i piecz przez kolejne 4-5 minut.
  6. Nadmiar ciasteczek możesz przechować w lodówce. Smacznego!
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Język obcy na macierzyńskim, czyli 7 sposobów na naukę dla świeżo upieczonych mam
Next post Odpowiedzi na 4 najczęstsze pytania dot. żywienia rocznego dziecka