Nowy rok szkolny inspiruje do nowych pomysłów na drugie śniadanie. Kanapki z serem kremowym gouda i pastą z dyni to wzorowa i pyszna propozycja na przekąskę podczas przerwy. To także doskonały pomysł na przemycenie porcji zdrowia w postaci świeżych warzyw i nabiału
Kolorowe, apetyczne i smaczne! Takie są kanapki z kremowym serem gouda od Hochland! Z pełnoziarnistym pieczywem, dynią, bazyliowym pesto i świeżymi warzywami, stanowią prawdziwą witaminową bombę i pełnowartościowy posiłek. A poza tym.. są po prostu pyszne, dlatego uczniowie na pewno z przyjemnością sięgną po nie podczas długiej przerwy. Słodycz upieczonej dyni idealnie komponuje się z wyrazistym smakiem sera kremowego gouda, tworząc naprawdę zgrany duet. My oceniamy go na szóstkę z plusem, a jaką ocenę wystawią uczniowie? Przygotujcie kanapki w domu i przekonajcie się sami!
Kanapki z serem kremowym gouda
Czas przygotowania: 15 minut
Trudność: łatwy
Składniki:
- 1 chleb żytni na zakwasie
- 1 ogórek zielony
- Liście sałaty strzępiastej
- 6 rzodkiewek
- 100 ml pesto bazyliowego
- Opakowanie sera kremowego Hochland gouda w plastrach
Pasta z dyni:
- 200 g pieczonego kalafiora
- 200 g upieczonej dyni hokkaido
- 1 łyżka tahini
- 1/3 łyżeczki soli
- Świeżo zmielony pieprz
- 1/2 łyżki kurkumy
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na pastę blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Chleb kroimy na kromki. 1 kromkę smarujemy pastą z marchewki, drugą pesto. Na pasto układamy liść sałaty, plastry rzodkiewki i ogórka oraz sera gouda kremowego. Zamykamy kromką z pastą. Kanapkę pakujemy do papierowych torebek. Postępujemy podobnie z kolejnymi kanapkami.
Average Rating