Kakao było znane Majom i Aztekom wiele wieków przed tym, jak proszek z owoców kakaowca przedostał się za wielką wodę do Europy. Pojawienie się tego niezwykłego produktu na Starym Kontynencie miało miejsce w XVI wieku. Dziś trudno wyobrazić sobie życie bez kakao i produktów niego wytworzonych (vide uwielbiana na całym świecie czekolada).
Cudowne właściwości brązowych ziaren
Kakao pozyskiwane jest z drzewa Theobroma cacao, które rośne przede wszystkim w wilgotnych lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej oraz na terenie Afryki. To właśnie zachodnia cześć Czarnego Lądu odpowiada obecnie za lwią część światowej produkcji kakaowych ziaren – głównymi dostawcami są m.in. Wybrzeże Kości Słoniowej oraz Ghana.
W czym tkwi popularność kakao? To przede wszystkim produkt o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Kakao to źródło wielu witamin, zdrowych tłuszczów, mikroelementów oraz przeciwutleniaczy (przede wszystkim polifenoli). Ponadto kakao stosowane jest w medycynie niekonwencjonalnej, gdzie przypisuje się mu zbawczą moc w walce z najpopularniejszymi schorzeniami atakującymi mieszkańców cywilizacji zachodnich – wylewem, cukrzycą, chorobami serca oraz nowotworami.
Kakao składa się głównie z tłuszczów – stanowią one 60%. Poza tym jest ono bogatym źródłem błonnika (aż 37 g na 100 g!), witamin z grupy B i E, niacyny, magnezu (499 mg na 100 g), wapnia, fosforu, żelaza oraz potasu. Dużo tego prawda? A warto jeszcze dodać, że kakao zawiera w sobie kofeinę i teobrominę, które charakteryzują się działaniem zmniejszającym zmęczenie i pobudzającym nasz organizm.
Wybrane przepisy z kakao
Potraw z wykorzystaniem kakao jest cała masa. My wybraliśmy cztery, które wyjątkowo skradły nasze serca i podniebienia. Jesteśmy pewni, że znajdziecie wśród nich coś dla siebie! Oto nasze rekomendacje:
- kakaowe trufle z jagodami acai (https://uwielbiam.pl/przepis/kakaowe-trufle-z-jagodami-acai),
- przepyszny kakaowy krem (https://uwielbiam.pl/przepis/krem-kakaowy),
- owsiane batoniki z dodatkiem suszonych owoców (morele, żurawina) oraz nasion orzecha, sezamu i dyni (https://uwielbiam.pl/przepis/owsiane-batoniki),
- placuszki kakaowo-szpinakowe z granatem (https://uwielbiam.pl/przepis/placuszki-kakaowo-szpinakowe-z-granatem).
Życzymy wszystkiego najsmaczniejszego!
Average Rating