Sezon na grzyby w pełni. Dary lasu mogą być ciekawym i aromatycznym uzupełnieniem codziennego jadłospisu. Co dobrego można upichcić z podgrzybków, maślaków czy borowików? Poznaj klika przepisów na dania z grzybami w roli głównej
Pyszny obiad z lasu
Wczesna,
słoneczna jesień to idealny czas na grzybobranie. To właśnie wtedy
wszyscy amatorzy, jak i wprawieni grzybiarze zbierają piękne i dorodne
borowiki, maślaki, kurki czy kanie. Najlepiej smakują podsmażone z
masłem, które podkreśli ich aromat i wzbogaci smak potraw. Pamiętajmy
jednak, że grzyby są ciężkostrawne, dlatego warto dodać do nich odrobinę
przypraw. Majeranek, tymianek czy kminek – nie tylko nadadzą im
wyjątkowego charakteru, ale i sprawią, że danie będzie bardziej
lekkostrawne.
Jeśli
planujecie weekendową wyprawę na grzyby, koniecznie sprawdźcie nasze
przepisy na zapiekane ziemniaki z farszem z podgrzybków i pieczoną
kiełbasę w sosie pieczarkowo-borowikowym. Palce lizać!
Zapiekany ziemniak w mundurku z podgrzybkami
Składniki:
• 1 duży ziemniak
• 1/2 laski kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
• 5 -6 większych podgrzybków
• 1 mała cebula
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki śmietany 30%
• przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka
• posiekany szczypiorek do posypania• starty ser żółty do posypania
Przygotowanie:
Grzyby myjemy i kroimy w mniejsze części, a cebulę oraz kiełbasę śląską z kurczaka marki Konspol w kostkę. Przez chwilę podsmażamy całość na maśle, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Potem dodajemy śmietanę, doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy jeszcze 10 minut. W dalszej kolejności szykujemy ziemniaka – wydrążamy go do kształtu miseczki, następnie układamy go w naczyniu żaroodpornym, posypujemy odrobiną soli. Do tak przygotowanego ziemniaka nakładamy zrobiony już wcześniej sos grzybowy. Na dno naczynia wlewamy około 100 ml wody i pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika ziemniaka posypujemy startym żółtym serem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Pieczona kiełbasa w sosie pieczarkowo-borowikowym z pietruszką
Składniki:
• ok. 30 dag pieczarek
• 5-6 borowików
• Kiełbasa Śląska z kurczaka marki Konspol
• 1 cebula
• wiązka natki pietruszki
• 2 kulki ziela angielskiego
• 1 liść laurowy
• przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek
• 1 łyżka mąki
• olej do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki i borowiki. Kiełbasę Śląską z kurczaka marki Konspol układamy w osobnym garnku. Dodajemy ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz podsmażone grzyby z cebulą. Całość zalewamy wodą (do zakrycia kiełbasy) i gotujemy wszystko przez około 15 minut. Następnie w zimnej wodzie (około ¾ kubka) rozpuszczamy łyżkę mąki, mieszamy, wlewamy do sosu i zagotowujemy. Całość doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy kiełbasę posiekaną natką świeżej pietruszki.
Smacznego!
Average Rating