Drugie śniadanie to absolutny must have, który musi znaleźć się w plecaku ucznia. Najlepiej, aby zamiast słodkich batoników, cukierków czy drożdżówek to warzywa, owoce oraz pożywne przekąski stały się elementem szkolnego posiłku. W jaki sposób zachęcić dziecko do zjedzenia drugiego śniadania, aby nie wróciło wraz z plecakiem w nietkniętej formie? Musi być kolorowo i pysznie!
Lunchboxy z przegródkami w różnych odcieniach będą idealnym pomysłem do zaserwowania przekąsek. Kolorowy pojemnik to jednak tylko jeden z elementów, który może zachęcić pociechę do zjedzenia posiłku podczas szkolnej przerwy. Postaw przede wszystkim na urozmaicone i mniej konwencjonalne dania – placuszki, potworną kanapkę lub naleśniki ala ślimaczki. Taka odmieniona wersja przekąsek powinna przypaść do gustu małemu uczniowi. Sprawdź nasze szkolne przepisy!
Placuszki z polędwiczanką (czas przygotowania: 10 min)
Składniki:
- 200 g kiełbasy (np. polędwiczanki z warzywami od JBB Bałdyga)
- 20 dag pieczarek
- 20 dag żółtego sera
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę, pieczarki, polędwiczankę oraz żółty ser pokrój w małe kawałki, dodaj resztę składników i wszystko razem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Placuszki smaż na oleju, aż się zarumienią. Podaj z ulubioną sałatką.
Potworny lunchbox (czas przygotowania: 10 min)
Składniki:
- Filet wędzony (np. z indyka od JBB Bałdyga)
- Serek śmietankowy
- Papryka
- Czarne oliwki
- Ogórek
- Warzywa i owoce
- Chleb pełnoziarnisty
- Jajko ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Kromki chleba posmaruj serkiem śmietankowym, a następnie włóż plasterek fileta wędzonego z indyka. Do środka możesz dodać także sałatę, plasterki zielonego ogórka i jajko – będzie smaczniej. Górę kanapki ozdób. Oczy zrób z ogórka, czarnej oliwki i serka śmietankowego. Buzię wykonaj z papryki, a zęby z fileta z indyka. Nie zapomnij o warzywach i owocach!
Naleśniki w lunchboxie (czas przygotowania: 30 min)
Składniki na naleśniki
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- ¾ szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- Szczypta soli
- Masło klarowane lub olej do smażenia
Dodatkowo:
- Szynka (np. biebrzówka Masarnia u Józefa od JBB Bałdyga)
- Serek śmietankowy
- Sałata
- Pomidorki cherry
- Winogrona
Sposób przygotowania:
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Miksuj na gładkie ciasto, dodaj roztopione masło lub olej roślinny i zmiksuj wszystko razem (lub wykorzystaj tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika). Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Naleśniki przewróć na drugą stronę, gdy spód będzie już ładnie zarumieniony i ścięty. Po wystygnięciu posmaruj je serkiem śmietankowym, nałóż liście sałaty i plasterki wędliny. Całość zwiń w rulon i pokrój w roladki o szerokości około 2-3 cm.
Smacznego drugiego śniadania i szybkiego skończenia lekcji!
Average Rating