Imprezowe dania
Czas czytania:2 min

Imprezowe dania

0 0

Jakie potrawy trafiają na Wasz stół podczas imprezy? Dawniej tradycją był bigos, schabowy, barszczyk czerwony, flaczki. Dziś stawiamy na egzotykę i oryginalność. Przedstawiamy kilka przepisów, które pozwolą urozmaicić twoją imprezę i zaskoczą Twoich gości

Pomidory faszerowane kaszą kuskus z serem feta i świeżą miętą

Składniki:

5 pomidorów

100 g kaszy kuskus

Rosół warzywny

Posiekana mięta

100 g sera feta

Papryka czerwona i żółta po 1 sztuce

Łyżka stołowa oliwy z oliwek

Sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Pomidory sparz w całości, najlepiej razem z szypułką. Następnie zdejmij z nich skórkę, tak aby pozostała szypułka. Odetnij kapelusz pomidora i przy pomocy łyżki oraz małego nożyka wydrąż środek. Przygotuj bulion warzywny. Odmierz równą objętość kaszy i bulionu np. za pomocą dwóch takich samych naczyń. Bulion zagotuj, zalej kaszę, przykryj folią aluminiową i ostaw na 3-4 minuty. Posiekaj miętę, a paprykę pokrój w kostkę i podsmaż. Do kaszy dodaj oliwę z oliwek, posiekaną miętę, podsmażoną paprykę oraz sok z cytryny. Ewentualnie dopraw pieprzem do smaku. Całość wymieszaj z serem feta i faszeruj pomidory, które następnie przykryj odkrojonym wcześniej kapeluszemz pomidora. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez ok.10 minut. Możesz również podawać na zimno z dodatkiem sosu sałatkowego.

Paprykowe łódeczki z twarożkiem

Składniki:

1 papryka

1 twarożek wiejski light

garść kiełków

garść rzeżuchy

garść szczypiorku

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Paprykę umyj i dookoła obkrój w wąskie łódeczki. Serek wymieszaj z kiełkami, rzeżuchą i posiekanym szczypiorkiem, zostawiając nieco na wierzch. Lekko posól i wymieszaćj Nałoż na lekko osoloną paprykę.

Smażony filet z tuńczyka z sałatką bananowo – jogurtową

Składniki:

4 filety z tuńczyka po 140 g każdy

3 banany

300 g pomidorów koktajlowych

starta skórka z jednej limonki

100 g niskotłuszczowego jogurtu

1 pęczek kopru

1 mały pęczek pietruszki naciowej

2 łyżki stołowe curry

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki musztardy

4 łyżki stołowe octu winnego (najlepiej z białego wina)

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek sól i zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Przypraw filety mielonym pieprzem i startą skórką z limonki. Obierz banany i pokrój w plasterki, skrop sokiem z limonki. Pokrój pomidory w plastry i ostrożnie wymieszać z plasterkami bananów. Przygotowując sos zmieszaj jogurt z octem, koprem, pietruszką, oliwą, musztardą i przypraw solą, pieprzem, curry i cukrem. Wylej na plasterki pomidorów i bananów i dokładnie wymieszaj. Dobrze rozgrzej olej na patelni. Położ na patelni tuńczyka i smaż tylko na jednej stronie przez około 4 minuty. Następnie przełoż rybę na talerz i dodaj sałatkę bananową. Całość ozdób natką pietruszki.

Sałatka z daktyli z pomarańczami, figami i migdałami

Składniki:

2 duże pomarańcze

50 g suszonych moreli

2 łyżki uprażonych na maśle migdałów

kilka listków świeżej mięty

150 ml wody

2 łyżki miodu

70 g suszonych fig

50 g daktyli

Przyprawy

2 gwiazdki Anyżu

1/2 kory Cynamonu

4 goździki

6 owoców Kardamonu

Imbir

Sposób przygotowania:

Do rondla wlej wodę, dodaj anyż, korę cynamonu, kardanom, goździki, szczyptę imbiru i miód. Podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut. Dodaj daktyle, figi, wystudź. Pomarańcze, morele pokroić, wymieszać, dodać migały oraz posiekaną miętę, wymieszać z wcześniej przygotowanym syropem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Smak lata
Next post Dopasuj płaszcz i wyglądaj olśniewająco