Domowy majonez – lepszy niż ze sklepu

Domowy majonez – lepszy niż ze sklepu

0 0

Gdy nie masz w domu gotowego majonezu, a dysponujesz jajkami, musztardą i oliwą, możesz zrobić go samodzielnie

Majonez najlepiej przygotować ręcznie, przy użyciu trzepaczki/rózgi. Wybierając olej kierujemy się jego neutralnym smakiem. Dlatego najlepszy będzie słonecznikowy lub rzepakowy. Oliwa z oliwek ma smak zbyt intensywny i lepiej zostawić ją do przyrządzenia vinaigrette. Zanim przystąpimy do pracy, wszystkie składniki wyciągamy z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Przed oddzieleniem żółtek od białek jajka należy dokładnie umyć. Żółtka muszą być bardzo świeże.

Składniki:

2 żółtka

1 łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon

250 ml oleju słonecznikowego

1 łyżeczka octu winnego białego

ok. 2 łyżeczki soku z cytryny

sól

pieprz biały

Przygotowanie krok po kroku:

Do miski wkładamy żółtka i musztardę. Dodajemy sól i pieprz. Nie za dużo, ponieważ majonez powinien mieć delikatny smak. Składniki dokładnie mieszamy. Po jednej kropli dodajemy olej, cały czas mieszając składniki. Ciemnożólta masa zacznie się rozjaśniać i gęstnieć. Kiedy wkropimy około połowę planowanego oleju, możemy zwiększyć jego wlewaną ilość, zamieniając ją na strużkę. Nie przerywamy mieszania. Kiedy emulsja jest stabilna i gęsta, dodajemy sok z cytryny. W tym momencie majonez troszkę rozrzedzi się i zjaśnieje. Mieszamy dokładnie do połączenia wszystkich dodatków.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Dogonić rozwiane marzenia – recenzja
Next post Letni przepis na sałatkę z makaronem