Gdy nie masz w domu gotowego majonezu, a dysponujesz jajkami, musztardą i oliwą, możesz zrobić go samodzielnie
Majonez najlepiej przygotować ręcznie, przy użyciu trzepaczki/rózgi. Wybierając olej kierujemy się jego neutralnym smakiem. Dlatego najlepszy będzie słonecznikowy lub rzepakowy. Oliwa z oliwek ma smak zbyt intensywny i lepiej zostawić ją do przyrządzenia vinaigrette. Zanim przystąpimy do pracy, wszystkie składniki wyciągamy z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Przed oddzieleniem żółtek od białek jajka należy dokładnie umyć. Żółtka muszą być bardzo świeże.
Składniki:
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon
250 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka octu winnego białego
ok. 2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz biały
Przygotowanie krok po kroku:
Do miski wkładamy żółtka i musztardę. Dodajemy sól i pieprz. Nie za dużo, ponieważ majonez powinien mieć delikatny smak. Składniki dokładnie mieszamy. Po jednej kropli dodajemy olej, cały czas mieszając składniki. Ciemnożólta masa zacznie się rozjaśniać i gęstnieć. Kiedy wkropimy około połowę planowanego oleju, możemy zwiększyć jego wlewaną ilość, zamieniając ją na strużkę. Nie przerywamy mieszania. Kiedy emulsja jest stabilna i gęsta, dodajemy sok z cytryny. W tym momencie majonez troszkę rozrzedzi się i zjaśnieje. Mieszamy dokładnie do połączenia wszystkich dodatków.
Average Rating