Grudzień to czas, kiedy zaczynamy wyczekiwać już Świąt i chętnie oddajemy się czynnościom, które tworzą przytulną, rodzinną atmosferę. A co lepiej nastraja i rozgrzewa niż gorąca herbata i popołudniowe pieczenie ciasteczek? Mikołajkowe, adwentowe, jako ozdoba na choinkę, na prezent lub na przedświąteczne spotkania w gronie bliskich. Jest tyle powodów, by wykorzystać ten miesiąc na słodkie kulinarne eksperymenty! Tym bardziej, że nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki z mąkami Lubella
Jak wyczarować wyjątkowy nastrój
Korzenny
zapach wypieków unoszący się od progu domu, wspólne dekorowanie
ciasteczek i słuchanie świątecznych piosenek – są chwile, które potrafią
stworzyć w domu wyjątkowy nastrój. Nieważne, czy w wykrawaniu ciasta
pomaga ci mama, dzieci czy najlepsza przyjaciółka – ważne, że spędzacie
czas razem. A czy jest coś pyszniejszego niż własnoręcznie robione
ciasteczka wzięte na drugi dzień do pracy, czy zapakowane dzieciom do
szkoły?
To
również okazja, by poćwiczyć swoje kulinarne talenty: wypróbować kilka
przepisów, zmieniać i dodawać składniki tak, by stworzyć niepowtarzalne
ciasteczkowe dzieło. Z tych eksperymentów na pewno będą zadowoleni
najmłodsi domownicy, którzy z chęcią będą tworzyć swoje własne,
kreatywne formy. I my dajmy się ponieść świątecznej fantazji.
Prezent od serca
Przedświąteczne
wypieki to idealny sposób na obdarowanie bliskich. Nie musimy z tym
czekać do Świąt! Obwiązane wstążeczką ciasteczka możemy podarować
przyjaciółce na Mikołajki, a zapakowane w pudełeczko z pewnością ucieszą
dziadków, tym bardziej jeśli będą udekorowane przez wnuków. Warto się
skusić również na większe ciasteczko i upiec np. tartę. Przyniesiona do
pracy na pewno ucieszy i poprawi humor nawet w poniedziałek!
Mąka to podstawa
Podstawą
każdego wypieku jest mąka. Warto zwrócić na nią szczególną uwagę,
ponieważ to ona odpowiada za konsystencję ciasta i powinniśmy dopasować
ją do rodzaju wypieku. Mąki Puszyste Lubelli: uniwersalna lub tortowa,
sprawdzą się do wszystkich ciast i ciasteczek. Natomiast jeśli zależy
nam na kruchości ciasta, warto sięgnąć po krupczatkę. Dla szukających
innowacji nada się natomiast mąka Lubella Pełne Ziarno 3 zboża.
Dla chcących zbudować świąteczną atmosferę, mamy pyszne inspiracje na ciasteczka. Te małe…i duże.
TARTA Z KREMEM PIERNIKOWYM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMISkładniki na formę o średnicy 24 cm:
Tarta:
- 280 g Mąki Puszystej Krupczatki Lubella
- 150 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany
- szczypta soli
Krem piernikowy:
- 2 płaskie łyżeczki kakao DecoMorreno
- słoik powideł śliwkowych Łowicz
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki 36%
- 100 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
Dodatki:
- cukrowe gwiazdki
- świeża żurawina do dekoracji
Wykonanie:
Tarta:
- Ze składników na tartę wyrobić ciasto, wyłożyć spód formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut.
- Wyjąć, ostudzić.
- W międzyczasie przygotować krem piernikowy.
- Spód wypełnić 3 łyżkami powideł, kolejno posmarować kremem piernikowym i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu.
- Opcjonalnie udekorować gwiazdkami oraz świeżą żurawiną.
Krem piernikowy:
- Czekoladę roztopić razem z kremówką, ostudzić.
- Miękkie masło zmiksować, miksując wlewać roztopioną czekoladę i wsypać przyprawę do piernika oraz kakao.
KORZENNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ
Składniki:
- 160 g Mąki Puszystej Tortowej Lubella
- 180 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 60 g kakao DecoMorreno
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
- 1/3 szklanki świeżej żurawiny
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wbić jajko i zmiksować.
- Wsypać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować.
- Dodać świeżą żurawinę i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników.
- Z ciasta formować duże kulki (można nabierać łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie.
- Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 – 180ºC przez około 10 minut.
- Ściągać z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu, inaczej mogą się pokruszyć.
Average Rating