Jaki jest sekret idealnej pieczeni? Odpowiedzi może być tyle, ile zapytanych o to osób: jedni wskażą odpowiednią marynatę, drudzy opieczenie mięsa przed włożeniem do piekarnika, odpowiedni farsz, a jeszcze inni wskażą dobrany do rodzaju mięsa sos. Nieważne, który z tych elementów jest dla nas kluczowy, ponieważ obejdziemy się smakiem, jeśli nie zadbamy o odpowiednią obróbkę termiczną dania przez cały proces pieczenia. To jeden z najtrudniejszych do skontrolowania elementów, bowiem zazwyczaj nie mamy wglądu do wnętrza pieczonego mięsa.
Przygotuj mięso!
Aby
wykorzystanie sondy zapewniło nam 100% skuteczności w trakcie
przygotowywania mięsa, w pierwszej kolejności musimy je odpowiednio
przygotować. Kluczowym procesem, który powinniśmy wymusić na pieczonych
przez nas kawałkach mięsa przed umieszczeniem ich w komorze piekarnika
jest utwardzenie wierzchniej powierzchni mięsa. Dlaczego? Ścięte białko z
zewnątrz nie pozwoli na wypływanie soków z wnętrza, a to zagwarantuje
nam, że finalne danie nie będzie wysuszone i pozbawione naturalnych
aromatów. W tym celu najczęściej marynujemy mięso, najlepiej zrobić to
1-2 dni wcześniej. Możemy też je opiec w wysokiej temperaturze przed
umieszczeniem w piekarniku. Choć jest to rozwiązanie zdecydowanie
szybsze, nie pozwoli nadać mięsu dodatkowych aromatów. Równie popularnym
rozwiązaniem jest pieczenie mięsa w tzw. rękawie.
Mięso przygotowane, zatem przypomnij… po co mi sonda?
Jeśli
nasze mięso jest już przygotowane do procesu pieczenia, możemy je
umieścić w komorze piekarnika. Termosonda MultisenseProbe monitoruje
temperaturę potrawy w czterech punktach, zapewniając pełną kontrolę
temperatury w jej wnętrzu i na powierzchni, dzięki czemu pozwala za
każdym razem osiągnąć idealny poziom wypieczenia. Technologia została
specjalnie zaprojektowana do stosowania z różnymi rodzajami potraw i
naczyń. Co więcej, przewód sondy jest usztywniony i nie wymaga
dodatkowego podparcia, dlatego może być stosowany również do
monitorowania temperatury substancji płynnych. To bardzo istotne,
ponieważ o ile różne rodzaje mięs moglibyśmy piec przy pomocy termosondy
jednopunktowej (oczywiście pomiar nie będzie na tyle dokładny, na ile
jest w przypadku opisywanej funkcji z czterema sensorami), to dzięki
opatentowanej sondzie czteropunktowej można również piec dania, których
początkowa konsystencja jest płynna, np. ciasta czy chleb. Wykorzystanie
do tego zadania sondy jednopunktowej byłoby niemożliwe.
Czteropunktowa sonda idealna także do chleba i ciasta. Jak jej używać?
Wystarczy umieścić termosondę MultisenseProbe w przyrządzanej potrawie (nawet, jeśli jest to ciasto lub chleb), by uzyskać pomiar temperatury w czterech różnych punktach. Odczyty z sondy przesyłane są do piekarnika, który odpowiednio dostosowuje temperaturę i czas, gwarantując za każdym razem najwyższą jakość wypieku. Dzięki temu po wstawieniu dania do komory piekarnika możemy zaufać technologii 6. Zmysł, która będzie monitorować i dostosowywać parametry pieczenia do aktualnego stanu naszej pieczeni (tak by danie np. nie przypaliło się czy nie pozostało niedopieczone).
– Jako szef kuchni lubię, gdy wszystko jest perfekcyjnie przygotowane. Dzięki termosondzie MultisenseProbe nie muszę zaglądać do piekarnika i sprawdzać, czy pieczeń się zarumieniła, lasagne jest chrupiąca z zewnątrz i aksamitna w środku, a ciasto upiekło. W piekarnikach Whirlpool z linii W Collection robi to za mnie nowoczesna termosonda, która na bieżąco kontroluje temperaturę aż w czterech punktach gotowanego dania jednocześnie. Nie ma mowy o nieudanych potrawach. I to jest rewelacyjne – mówi Marco Ghia, chef Akademii Kulinarnej Whirlpool
Czteropunktową sondę znajdziemy w piekarnikach Whirlpool z linii W Collection, np. w modelu W9 OM2 4MS2 H. Posiada on także inne udogodnienia, m.in. dzięki zastosowanej technologii 6. Zmysł, oferuje 60 programów automatycznych. Za pomocą przejrzystego panelu możemy wybrać interesujący nas przepis, a technologia 6. Zmysł pomoże przygotować go perfekcyjnie za każdym razem, zapewniając pomoc krok po kroku podczas gotowania. Wskazówki są widoczne na kolorowym wyświetlaczu TFT o przekątnej 3,5 cala. Co więcej, urządzenie można zdalnie obsługiwać z dowolnego miejsca na świecie za pomocą aplikacji 6th Sense Live zainstalowanej np. na smartfonie. Nie mniej istotna jest możliwość przygotowywania kilku potraw jednocześnie, a pozwala na to funkcja Cook4. Gwarantuje ona możliwość pieczenia jednocześnie aż 4 dań na różnych poziomach piekarnika, bez przenikania się zapachów i smaków pieczonych potraw między sobą. Nie musimy się również obawiać o wygodę oraz bezpieczne wysuwanie blach z piekarnika. Piekarnik posiada prowadnice teleskopowe do zamontowania na 2 poziomach pieczenia.
Average Rating