Euforię wśród smakoszy wywołują sałatki ze świeżych truskawek. W połączeniu z łososiem, parmazanem czy suszonymi pomidorami tworzą niepowtarzalne kompozycje na letnie uczty np. przy grillu
Sałatka z truskawkami i parmezanem
Składniki:
mix sałat
garść świeżych truskawek
cienkie plasterki parmezanu
łyżka pestek dyni
Sos:
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
Sałate porwać na mniejsze kawałki, ułożyć pokrojone w ćwiartki truskawki, polać sosem oraz na wierzchu posypać pestkami dyni i plasterki parmezanu.
Sałatka krewetkowo-truskawkowakrewetki z truskawkami
Składniki:
opakowanie makaronu chińskiego
12 usmażonych krewetek
garść dojrząłych truskawek
kilka listków świeżej mięty
Sos:
sok z 2 limonek
2 łyżki oliwa z oliwek
2 łyżki miodu
1 łyżka tartego świeżego imbiru
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i pokroić nożyczkami na około 7 cm kawałki. Dodać krewetki. Delikatnie wymieszać z truskawkami, miętą i wcześniej przygotowanym sosem.
Sałatka z grillowanym łososiem i truskawkami
Składniki:
2 filety z łososia
mieszanka sałat
30 g tartego parmezanu
cebulka cukrowa
10 dojrzałych truskawek
Sos:
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
sól i pieprz ziołowy
4 łyżki oliwy z oliwek
Grillowanego łososia wymieszać z liściami sałaty z parmezanem, cebulką i truskawkami. Polać wczęśniej przygotowanym i schłodzonym sosem.
Sałatka z truskawkami i suszonymi pomidorami
Składniki:
garść młodych liści szpinaku
6 truskawek
4 kosteczki sera gorgonzola
5 suszonych pomidorów
pomarańcza
1 łyżka miodu
sól i pieprz
Szpinak umyć, osuszyć i odciąć twarde łodyżki, ułożyć na talerzu, lekko posolić i posypać pieprzem. Dodać truskawki, pomarańcze, ser gorgonzola i 3 pokrojone w paski suszone pomidory. Wymieszać oliwę z zalewy z sokiem z pomarańczy i miodem, zmiksować z pozostałymi 2 pomidorami suszonymi na gęsty sos, ewentualnie dodać trochę soku z cytryny, gdyby sos był zbyt gęsty. Sałatkę polać sosem i doprawić pieprzem.
Average Rating