Najchętniej jedzone po prostu z cukrem lub śmietaną. Truskawki! Ale to dopiero początek smacznej historii delektowania się tymi pysznymi owocami! Odkryj na nowo smak truskawek i przekonaj się, że w nietypowych połączeniach kulinarnych mogą smakować zupełnie inaczej – lepiej!
Te pyszne owoce znakomicie smakują nie tylko na słodko, ale wspaniale współgrają także ze składnikami o wydawałoby się zupełnie przeciwnym smaku. Kucharze Knorr proponują, by dodawać je nie tylko do słodkich sałatek owocowych, ale także tych podawanych na ostro, z warzywami i serami. I tak okazuje się, że buraki i truskawki łączy nie tylko kolor. Podane wspólnie w sałatce i posypane białym serem twarogowym stworzą niezwykłe smaczne połączenie. Podobnie warto zestawić ze sobą w jednej sałatce truskawki i liście szpinaku, a także różne gatunki sałat, np. rukolę. Do kompozycji z truskawkami dobrze jest również dorzucić niebieski ser pleśniowy.
Oto propozycje na sałatki z truskawkami:
Sałatka z burakiem i truskawkami
Składniki:
biały ser twarogowy
os sałatkowy Sałatka Napoli 2w1 Knorr – 100 gramów
buraki – 1 sztuka
mix sałat -1 sztuka
truskawki – 300 gramów
oliwa z oliwek – 50 mililitrów
Sposób przygotowania:
Umyj truskawki i pokrój je w ćwiartki. Buraka gotuj w skórce, by stał się miękki. Następnie ostudź go, obierz i pokrój w cienkie plastry. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj dokładnie z oliwą, sokiem pomarańczowym i łyżeczką musztardy. Ser rozkrusz widelcem. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, polej sosem. Na koniec posyp sałatkę z wierzchu grzankami i białym serem.
Sałatka szpinakowa z truskawkami i migdałami
Składniki:
migdały – 100 gramów
sok z pomarańczy + Sos sałatkowy włoski Knorr + oliwa z oliwek
liście szpinaku – 0.25 szklanki
ocet balsamiczny – 350 gramów
truskawki – 2 łyżki
musztarda – 400 gramów
koper włoski – 1 łyżeczka
pieprz czarny – 1 sztuka
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Upraż migdały na patelni, aż nabiorą złotego koloru. Pokrój w kostkę truskawki. Do salaterki włóż liście szpinaku, pokrojone w kostkę truskawki i migdały. Bulwę kopru włoskiego pokrój w plastry. Przygotuj Sos sałatkowy Włoski Knorr według przepisu. Zamarynuj w sosie koper włoski. Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj sok z cytryny i pomarańczy, dodaj łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę udekoruj kawałkiem truskawki przed podaniem.
Truskawkowa sałatka z serem pleśniowym
Składniki:
sałata
pomarańcza – 1 sztuka
pleśniowy blue – 1 sztuka ser
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr – 150 gramów
truskawki
jogurt naturalny – (200 gramów)
Sposób przygotowania:
Opłucz sałatę i porwij ją na małe kawałki. Pokrój ser pleśniowy w kostkę. Truskawki pokrój w ćwiartki, pomarańczę obierz i wytnij z niej cząstki. Następnie dokładnie wymieszaj przygotowane składniki. Na koniec połącz jogurt naturalny ze skruszoną Przyprawą w mini kostkach Knorr i tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
Świeże truskawki z zielonym pieprzem
Składniki:
500 g świeżych truskawek
1 łyżka stołowa marynowanego zielonego pieprzu z puszki
2 łyżeczki starego octu balsamicznego (im starszy, tym lepszy, ponieważ staje się słodszy)
50 ml syropu cukrowego (połącz 50 g cukru oraz 50 ml wody i gotuj przez minutę)
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
Umyj truskawki krótko w zimnej wodzie i usuń szypułki. Umieść owoce na sicie, a następnie wysusz ostrożnie ręcznikiem. W misce połącz zielony pieprz, ocet balsamiczny, syrop cukrowy i skórkę pomarańczową. Przekrój truskawki na połówki i dodaj do marynaty na około 30 minut. Połóż truskawki na talerzu i polej 2 łyżkami stołowymi płynnej marynaty.
Average Rating