Przed nami Walentynki. Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór z drugą połówką? Oczywiście wspólną kolację! Oprócz świec, kwiatów i nastrojowej muzyki, warto zadbać o smakowite menu. Na tę okazję doskonale sprawdzą się dania z makaronu. Przedstawiamy kilka przepisów na walentynkową kolację we włoskim stylu
Walentynkowe menu
Makaron
kojarzy się przede wszystkim ze słoneczną Italią, która słynie
z wyśmienitej, domowej kuchni pełnej miłości. Można z niego
wyczarować wiele unikalnych potraw, zadowalających nawet
najbardziej wysublimowane podniebienia. Prosty w przygotowaniu,
urozmaicony ulubionymi składnikami stanowi przepis na wyborną
kolację z ukochaną osobą. Z czym najlepiej go podać? Wypróbuj
nasze trzy sprawdzone przepisy na walentynkowe menu
z makaronem
w roli głównej.
Makaron z szynką z beczki i kozim serem
Składniki:
- 200 g szynki z beczki JBB
- 150 g makaron penne
- 80 g koziego sera
- mały słoiczek suszonych pomidorów
- kilka łyżek czerwonego pesto
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente. Szynkę z beczki pokrój w kostkę, a suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Szynkę podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do ugotowanego makaronu. Dodaj do tego kilka łyżek pesto i suszone pomidory. Na górę zetrzyj kozi ser. Zapiekaj ok. 15 minut w 180°C.
Makaron z boczkiem i zielonym groszkiem
Składniki:
- makaron kokardki 100 g
- boczek z beczki JBB 200 g
- śmietanka 30% 200 ml
- 2 ząbki czosnku
- białe wino 50 ml
- tarty parmezan
- kilka łyżek zielonego groszku
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente. Boczek podsmaż na odrobinie oliwy, dodaj drobno posiekany czosnek, dolej wino i zredukuj. Dolej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze chwilę. Pod koniec gotowania dodaj zielony groszek. Podawaj z ugotowanym makaronem oraz tartym parmezanem.
Makaron z szynką z beczki i brokułami
Składniki:
- 200 g szynki z beczki JBB
- 400 g makaronu penne
- kilka różyczek ugotowanego brokuła al dente
- 300 ml śmietany 18%
- 70 g sera z niebieską pleśnią
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Na odrobinie oliwy podsmaż szynkę pokrojoną w kostkę, dorzuć pokrojoną cebulę oraz rozdrobiony czosnek. Całość podsmaż aż zarumieni się cebulka. Dodaj śmietanę i podgrzewaj chwilę, następnie dodaj kawałki sera z niebieską pleśnią. Sos przemieszaj do momentu, kiedy ser ładnie się rozpuści, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj ugotowany wcześniej brokuł i makaron.
Average Rating