Każdy lubi, wszyscy je robią! Idealna na grilla, przyjęcie urodzinowe, na kolację i piknik za miastem. Sprawdź nowe przepisy!
Z kurczakiem i sałatą lodową
1 pierś z kurczaka duża
1/2 sałaty lodowej
3 łyżki ketchupu
4 łyżki majonezu
1/2 puszki kukurydzy
4 ogórki konserwowe
1 cebula
2 łyżeczki przyprawa do drobiu
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i usmażyć na złoty kolor. Po wystudzeniu przełożyć mięso do szklanego naczynia. Następnie obrać cebulę, posiekać i posypać nią kurczaka. Podobnie robimy z ogórkami i kukurydzą. Na wierzchu dodajemy sałatę i polewamy sosem majonezowo-ketchupowym. Schładzamy przed podaniem.
Z ananasem i selerem
1 puszka ananasa (pokroić w kostkę)
1 puszka kukurydzy
słoik selera konserwowego
2-3 pory
6 jajek
300 g szynki konserwowej
majonez
Wszystkie składniki sałatki ułożyć warstwowo. Na koniec polać majonezem.
Z brokułami
0,5 kg brokułów
0,4 kg szynki konserwowej
2-3 pomidory
puszka kukurydzy
jogurt grecki
majonez, musztarda
4 ząbki czosnku
pieprz
kostka sera typu feta
Brokuły zblanszować, ułożyć na dnie salaterki. Szynkę i pomidory pokroić w kostkę, wyłożyć na brokuły. Na warstwę z pomidorów wysypać kukurydzę. Sałatkę polać sosem z majonezu i jogurtu doprawionym musztardą, pieprzem i czosnkiem. Całość przykryć pokrojoną w kostkę fetę i posypać świeżą bazylią.
Average Rating