Home office a dieta. Postaw na lekkie posiłki
Czas czytania:1 min

Home office a dieta. Postaw na lekkie posiłki

0 0

W obecnej sytuacji dom to już nie tylko miejsce, w którym odpoczywamy, ale także pracujemy. Jednym z największych wyzwań pracy zdalnej, poza realizacją określonych zadań stawianych przez szefa, jest również utrzymanie odpowiedniej diety. Co zatem jeść podczas home office, by nie plądrować lodówki i szafek ze słodyczami w poszukiwaniu pustych kalorii? Podpowiadamy

Jedz rozsądnie

Gdy codzienny harmonogram dnia wypełniają nie tylko raporty i wideokonferencje, ale i także pomoc dzieciom w zdalnych lekcjach czy wyprowadzanie psa na spacer, ciężko pamiętać o dobrze zbilansowanej diecie. To właśnie odpowiedni jadłospis bogaty w warzywa, owoce i cenne składniki dostarcza nam energii na cały dzień i sprawia, że jesteśmy bardziej produktywni podczas pracy zdalnej. Postawmy więc na lekkie posiłki, które będą smaczne i co ważne – ekspresowe w przygotowaniu.

Sprawdźcie nasze przepisy na nadziewane muszelki oraz przekąski ze szpinakiem.

  1. Nadziewane muszelki

Składniki:

  • 2 parówki #JBB Polanki
  • 10 sztuk makaronu muszli, dużych
  • pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 2 łyżki majonezu
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Pozostałe składniki pokrój w drobną kostkę, dodaj majonez oraz kukurydzę, dopraw pieprzem i solą. Nadziej muszle farszem.

  1. Przekąska ze szpinakiem

Składniki:

  • 150g szynki biebrzówki #JBB
  • Ciasto francuskie
  • 200g świeżego szpinaku
  • 50 g sera fety
  • 50g serka śmietankowego
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie podziel na 6 równych kwadratów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do naczynia miksującego wrzuć liście szpinaku, pokrojoną szynkę, serek śmietankowy oraz fetę. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zmiksuj wszystko w trybie pulsacyjnym do uzyskania lekko zmiksowanej konsystencji. Nałóż farsz na środek ciasta i zagnij rogi do środka. Posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez około 25 minut, do uzyskania złocistego koloru.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Fioletowy zawrót głowy
Next post Czy Polacy wiedzą, jak postępować z żywnością w dobie pandemii COVID-19?