Aromatyczne steki z masłem czosnkowym, rozmarynem, szparagami oraz Sosem do steków i burgerów Roleski to propozycja dania, które warto przyrządzić, kiedy trwa sezon na szparagi, czyli między końcem kwietnia a początkiem lipca
Steki mogą być przygotowane z różnego rodzaju mięsa wołowego oraz przyrządzone w różnym stopniu wysmażenia – wszystko zależy od indywidualnych preferencji kucharza lub jego gości. Steki serwować można z wieloma dodatkami, np. warzywami sezonowymi. Przygotowując steki, warto pamiętać, że to wyjątkowe mięso poddawane obróbce termicznej musi mieć temperaturę pokojową, dlatego warto je wyjąć z lodówki ok. 30 min przed rozpoczęciem przyrządzania. Chcąc podać steka bardzo krwistego, czas smażenia powinien wynosić około minuty z każdej strony. W przypadku steka krwistego – po dwie minuty na stronę, średnio krwistego – po trzy minuty, średnio wysmażonego powinniśmy trzymać na patelni około pięciu lub sześciu minut z obu stron, natomiast stek dobrze wysmażony powinien spędzić na patelni osiem minut. Niezależnie od wybranego stopnia wysmażenia, intensywność jego smaku możemy zwiększyć świeżym smakiem sosu do steków i burgerów firmy Roleski. Jest to oryginalna kompozycja składników, których kwintesencją jest sos pomidorowo-paprykowy z dodatkiem pieprzu cayenne, chrupiącej cebuli oraz kolendry. Sos do steków i burgerów idealnie będzie współgrał z aromatycznym stekiem z masłem czosnkowym, rozmarynem i szparagami:
Składniki (2 porcje):
• 2 steki wołowe – polędwica, rostbef lub antrykot
• odpowiedni tłuszcz do smażenia – olej rzepakowy / słonecznikowy / masło klarowane
• kilka gałązek rozmarynu
• sól
• pieprz
Masełko czosnkowe
• 60 g miękkiego masła
• 3 ząbki czosnku
• morska sól
• świeżo mielony pieprz
Dodatki
• 500 g szparagów
• oliwa z oliwek
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• sól, pieprz
• Sos do steków i burgerów Roleski
Przygotowanie
- Steki wyjmujemy z lodówki na minimum 30 minut przed rozpoczęciem smażenia tak, by miały czas na dojście do temperatury pokojowej.
- W międzyczasie myjemy szparagi, wrzucamy do garnka z posolonym wrzątkiem i gotujemy kilka minut – tak, by nadal były jędrne i chrupiące.
- Szparagi wyjmujemy i płuczemy w bardzo zimnej wodzie. Przekładamy do dużej miski, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Patelnię stawiamy na bardzo dużym ogniu, rozgrzewamy wybrany tłuszcz, wrzucamy steki. Na patelnię dorzucamy rozmaryn.
- Steki smażymy do uzyskania wybranego stopnia wysmażenia.
- Gdy steki jeszcze się smażą, ale są już prawie gotowe, w miseczce mieszamy masło z czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie polewamy nim steki po 2-3 łyżki na sztukę mięsa.
- Gotowe steki przekładamy na talerze i odczekujemy chwilę, by mięso odpowiednio odpoczęło.
- Podajemy ze szparagami i Sosem do steków i burgerów Roleski. Smacznego!
Average Rating