Ukoronowaniem każdego drugiego dania jest surówka. W okresie zimowym szczególnym powodzeniem cieszy się kapusta kiszona. Dzięki różnym dodatkowm można komponować surówki o niepowtarzalnych smakach. Jabłko, cebula, kmine…to tylko niektóre z nich
Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki
kiszona kapusta ok 0,5kg
3 jabłka
1 cebula
2 łyżki oleju
cukier ok 2 łyżeczki
pieprz
2 średnie marchewki
natka z pietruszki
Surówka z kiszonej kapusty i pora
300-350 g kapusty kiszonej
1 mały por
1 duże jabłko (lub 2 mniejsze)
2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
2 – 3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
pieprz, sól
Surówka z kapusty i ogórków
30 dkg kiszonej kapusty
15 dkg ogórków kiszonych
1 nieduża cebula
troszkę oliwy
pieprz.
Surówka z kiszonej kapusty i buraków
3/4 słoika kiszonej kapusty
1 mały burak
marchew
bazylia, oregano, zioła prowansalskie,
pieprz
1/2-1 łyżeczki cukru
1-2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
Average Rating