Frytki, łódeczki, placki, bliny, kluski, chipsy – ziemniaki to warzywa, z których można wykonać niezliczoną ilość smacznych potraw i przekąsek. Dzięki ogromnemu potencjałowi kulinarnemu, są także doskonałym dodatkiem do wielu dań mięsnych, wegańskich czy zup. Przejdź na ziemniaczaną stronę mocy!
Ł
Sos do Frytek Belgijski Roleski ódeczki ziemniaczane to jedna z wielu alternatyw dla klasycznych frytek. Będąc doskonałą opcja dla wielbicieli dań bazujących na ziemniakach, wykonuje się je zdecydowanie szybciej, a smakują przy tym wyśmienicie. Do pieczonych łódeczek warto dodać ulubiony sos – na przykład Sos do Frytek Belgijski od Roleski, stworzony z myślą o fanach ziemniaków – smażonych, pieczonych, łódeczek, sprężynek czy grubo lub cienko ciętych frytek. Sos do Frytek Belgijski Roleski z dodatkiem musztardy i miodu nie zawiera glutenu, GMO, konserwantów oraz glutaminianu sodu, dlatego zdrowo urozmaica smak ziemniaczanych pyszności – niezależnie od ich formy.
Łódeczki ziemniaczane z cheddarem, chili i papryką
Składniki ( 4-6 porcji) :
◦ 1 kg ziemniaków
◦ 1 łyżeczka chili
◦ 2 łyżeczki papryki wędzonej
◦ 100 g sera cheddar
◦ 2 ząbki czosnku
◦ kilka łyżek oliwy z oliwek
◦ sól morska, pieprz
◦ Sos Street Food do Frytek Belgijski Roleski
Przygotowanie :
1. Piekarnik nagrzewamy do 195 st. C.
2. Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, kroimy na łódeczki. Jeszcze raz płuczemy pod wodą i suszymy ręcznikiem papierowym.
3. Czosnek drobniutko siekamy i trzemy na tarce ser.
4. Łódeczki wkładamy do dużej miski, dodajemy ser, czosnek, starty ser, oliwę z oliwek, chilli, wędzoną paprykę oraz pieprz i sól.
5. Łódeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie.
6. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut lub do momentu, gdy w środku będą miękkie, a z zewnątrz złociste.
7. Wyjmujemy gotowe łódeczki z piekarnika, przyprawiamy solą morską i podajemy z Sosem Street Food do Frytek Belgijski Roleski.
Average Rating