Chcesz zaskoczyć gości i rodzinę oryginalną sałatką? Przygotuj im mieszankę warzyw z dodatkiem granatu! Będzie wybuchowo!
Składniki:
· Granat
· Mozarella lub feta
· Pomidorki koktajlowe
· Ziarna słonecznika
· Sałata lodowa
· Świeża bazylia
· 3 łyżki oliwy
· ½ łyżki soku z granatu
· Łyżka miodu
· Sok z połówki cytryny
· Cukier, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odcinamy koronę granatu i moczymy go w zimnej wodzie 15 minut. Po tym czasie skórka odejdzie od nasion. Sałatę i świeżą bazylię myjemy, sałatę rwiemy na kawałki. Kulkę mozarelli lub ser feta kroimy w kostkę, pomidorki na pół. Słonecznik prażymy na suchej patelni i wszystko, łącznie z nasionami granatu, dodajemy do sałaty i liści bazylii. Na koniec przygotowujemy sos – oliwę, miód, sok z granatu, sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy do smaku. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.
Average Rating