Poznaj przepisy na trzy pyszne kawowe desery
Czas czytania:2 min

Poznaj przepisy na trzy pyszne kawowe desery

0 0

Wrzesień to dla wielu nowy początek: po letnim odpoczynku nadchodzi czas, aby na nowo przyzwyczaić się do codziennej rutyny i zanurzyć w obowiązkach. Lavazza zachęca wszystkich do dołożenia do codziennych zwyczajów odrobiny słodyczy i sprawienia sobie niezwykłej, jesiennej przyjemności.

Produktywność jest kluczem do sukcesu! Włoska firma kawowa proponuje trzy pyszne desery na bazie kawy, które doskonale łączą odpowiednią dawkę energii i słodyczy, dzięki którym z łatwością wykonamy zadania, jakie są przed nami stawiane każdego dnia.

Nie bój się września! Uśmiechnij się do letnich wspomnień i przygotuj na nowy, słodki i zaskakujący rozdział tego roku. Weź głęboki oddech, otwórz ulubioną kawę Lavazza i baw się w kuchni, eksperymentując
z pysznymi przepisami.

Espresso Tiramisu – oryginalny włoski deser

Najpopularniejszy włoski deser, w doskonalszej formie z wykorzystaniem kawy Lavazza Qualita Oro, będzie idealny jako słodka przekąska lub energetyczne śniadanie.

Składniki:

  • Espresso Lavazza Qualità Oro
  • Herbatniki z mąki kukurydzianej
  • Kakao
  • 250gr Mascarpone
  • 60gr cukru pudru
  • 90gr płynnej śmietanki
  • 40gr pełnotłustego mleka
  • ¼ laski wanilii

Przygotowanie:

  • Umieść mascarpone w misce.
  • Dodaj cukier puder, mleko, śmietankę i wanilię.
  • Miksuj do uzyskania gładkiego, delikatnego kremu.
  • Wlej do rękawa cukierniczego i pozostaw w zamrażarce.

Sposób podania

  • Ułóż herbatniki na dnie filiżanki do cappuccino.
  • Dodaj jedną czubatą łyżeczkę kremu z sera mascarpone.
  • Polej gorącą kawę wokół brzegów kremu.
  • Delikatnie posyp kakao.

Ciasto biszkoptowo-kokosowe z młodym jęczmieniem i kawą

Słodka śniadaniowa przyjemność, która w połączeniu z kawą Lavazza Qualita Oro da Ci odpowiednią dawkę energii by sprostać wyzwaniom dnia.

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 185 g cukru
  • 150 g jajek
  • 50 g żółtek jaj
  • 225 g wiórek kokosowych
  • 75 g mleka
  • 50 ml młodego jęczmienia
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 22 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Przygotuj masło: by było delikatne i miękkie, należy przechowywać je poza lodówką przez około
    2 godziny. Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąką migdałową. Dzięki temu ciasto będzie lżejsze i puszyste.
  • Masło wymieszaj z cukrem za pomocą elektrycznej trzepaczki, aż do uzyskania kremowej masy. Dodawaj po trochu jajka, żółtka, wiórki kokosowe, mleko, jęczmień i sypkie produkty, mieszając wszystkie składniki tak, aby nie powstały grudki.
  • Dokładnie zmiksuj ciasto, by odpowiednio je napowietrzyć i nadać mu lekkości. Keksówkę posmaruj masłem i wlej do niej ciasto.
  • Zalecany rozmiar foremki to 24x12x8 cm.
  • Ciasto wstaw do piekarnika w temperaturze 185 ° C na 45 minut.

Kawowy sernik z miodową galaretką

Kultowy deser w innowacyjnym wydaniu ze słodko-gorzką nutą kawy

Składniki:

  • 100 ml Lavazza Qualità Oro
  • 250 g mascarpone
  • 250 g twarogu sernikowego
  • 100 g cukru pudru
  • 15 g żelatyny
  • 250 g herbatników
  • 40 g cukru
  • 150 g masła
  • 5 g drobno mielonej kawy rozpuszczalnej
  • 200 g miodu akacjowego

Przygotowanie:

SPÓD CIASTA

  • Pokrusz herbatniki do miski i połącz je z cukrem i kawą rozpuszczalną.
  • Rozpuść masło na wolnym ogniu.
  • Wlewaj powoli masło do pokruszonych herbatników i miksuj do uzyskania jednolitej masy.    

MASA SERNIKOWA

  • Zmiksuj dokładnie mascarpone z twarogiem sernikowym i cukrem pudrem.
  • Rozpuść żelatynę w 100ml kawy Lavazza Qualita Oro.
  • Dodaj kawę do masy i miksuj do gładkości.

Sposób podania:

  • Ułóż około centymetrowej grubości warstwę herbatnikowego spodu w jednoporcjowych foremkach i odstaw do schłodzenia w lodówce na 30 minut.
  • Nałóż kawowo-sernikową masę na wcześniej przygotowany spód pozostawiając około centymetra wolnego miejsca od krawędzi formy.
  • Następnie odłóż do schłodzenia w lodówce na kolejne 30 minut.
  • Rozprowadź półcentymetrowa warstwę żelatyny na cieście i odstaw do lodówki na 6 godzin.
  • Ułóż ciastka na paterze, następnie udekoruj miodową galaretką i posyp drobno mieloną kawa rozpuszczalną

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post U progu jesieni – stylizacje
Next post Lockdown Roberta Ziębińskiego – recenzja