Wrzesień to dla wielu nowy początek: po letnim odpoczynku nadchodzi czas, aby na nowo przyzwyczaić się do codziennej rutyny i zanurzyć w obowiązkach. Lavazza zachęca wszystkich do dołożenia do codziennych zwyczajów odrobiny słodyczy i sprawienia sobie niezwykłej, jesiennej przyjemności.
Produktywność jest kluczem do sukcesu! Włoska firma kawowa proponuje trzy pyszne desery na bazie kawy, które doskonale łączą odpowiednią dawkę energii i słodyczy, dzięki którym z łatwością wykonamy zadania, jakie są przed nami stawiane każdego dnia.
Nie bój się września! Uśmiechnij się do letnich wspomnień i przygotuj na nowy, słodki i zaskakujący rozdział tego roku. Weź głęboki oddech, otwórz ulubioną kawę Lavazza i baw się w kuchni, eksperymentując
z pysznymi przepisami.
Espresso Tiramisu – oryginalny włoski deser
Najpopularniejszy włoski deser, w doskonalszej formie z wykorzystaniem kawy Lavazza Qualita Oro, będzie idealny jako słodka przekąska lub energetyczne śniadanie.
Składniki:
- Espresso Lavazza Qualità Oro
- Herbatniki z mąki kukurydzianej
- Kakao
- 250gr Mascarpone
- 60gr cukru pudru
- 90gr płynnej śmietanki
- 40gr pełnotłustego mleka
- ¼ laski wanilii
Przygotowanie:
- Umieść mascarpone w misce.
- Dodaj cukier puder, mleko, śmietankę i wanilię.
- Miksuj do uzyskania gładkiego, delikatnego kremu.
- Wlej do rękawa cukierniczego i pozostaw w zamrażarce.
Sposób podania
- Ułóż herbatniki na dnie filiżanki do cappuccino.
- Dodaj jedną czubatą łyżeczkę kremu z sera mascarpone.
- Polej gorącą kawę wokół brzegów kremu.
- Delikatnie posyp kakao.
Ciasto biszkoptowo-kokosowe z młodym jęczmieniem i kawą
Słodka śniadaniowa przyjemność, która w połączeniu z kawą Lavazza Qualita Oro da Ci odpowiednią dawkę energii by sprostać wyzwaniom dnia.
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 185 g cukru
- 150 g jajek
- 50 g żółtek jaj
- 225 g wiórek kokosowych
- 75 g mleka
- 50 ml młodego jęczmienia
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej
- 22 g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Przygotuj masło: by było delikatne i miękkie, należy przechowywać je poza lodówką przez około
2 godziny. Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąką migdałową. Dzięki temu ciasto będzie lżejsze i puszyste. - Masło wymieszaj z cukrem za pomocą elektrycznej trzepaczki, aż do uzyskania kremowej masy. Dodawaj po trochu jajka, żółtka, wiórki kokosowe, mleko, jęczmień i sypkie produkty, mieszając wszystkie składniki tak, aby nie powstały grudki.
- Dokładnie zmiksuj ciasto, by odpowiednio je napowietrzyć i nadać mu lekkości. Keksówkę posmaruj masłem i wlej do niej ciasto.
- Zalecany rozmiar foremki to 24x12x8 cm.
- Ciasto wstaw do piekarnika w temperaturze 185 ° C na 45 minut.
Kawowy sernik z miodową galaretką
Kultowy deser w innowacyjnym wydaniu ze słodko-gorzką nutą kawy
Składniki:
- 100 ml Lavazza Qualità Oro
- 250 g mascarpone
- 250 g twarogu sernikowego
- 100 g cukru pudru
- 15 g żelatyny
- 250 g herbatników
- 40 g cukru
- 150 g masła
- 5 g drobno mielonej kawy rozpuszczalnej
- 200 g miodu akacjowego
Przygotowanie:
SPÓD CIASTA
- Pokrusz herbatniki do miski i połącz je z cukrem i kawą rozpuszczalną.
- Rozpuść masło na wolnym ogniu.
- Wlewaj powoli masło do pokruszonych herbatników i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
MASA SERNIKOWA
- Zmiksuj dokładnie mascarpone z twarogiem sernikowym i cukrem pudrem.
- Rozpuść żelatynę w 100ml kawy Lavazza Qualita Oro.
- Dodaj kawę do masy i miksuj do gładkości.
Sposób podania:
- Ułóż około centymetrowej grubości warstwę herbatnikowego spodu w jednoporcjowych foremkach i odstaw do schłodzenia w lodówce na 30 minut.
- Nałóż kawowo-sernikową masę na wcześniej przygotowany spód pozostawiając około centymetra wolnego miejsca od krawędzi formy.
- Następnie odłóż do schłodzenia w lodówce na kolejne 30 minut.
- Rozprowadź półcentymetrowa warstwę żelatyny na cieście i odstaw do lodówki na 6 godzin.
- Ułóż ciastka na paterze, następnie udekoruj miodową galaretką i posyp drobno mieloną kawa rozpuszczalną
Smacznego!
Average Rating