Wymieniając skarby ukryte w morzu, z pewnością musimy powiedzieć o makreli. Jest bogata w pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, aminokwasy czy witaminy z grupy A, B i D. Ryba ta pełna jest substancji pozytywnie wpływających na organizm, jednak oprócz walorów zdrowotnych, makrela może swym smakiem doskonale rozpieścić także nasze podniebienia – zwłaszcza w towarzystwie chrupiącej chałki, świeżych warzyw
C
Pasta z makreli na chałce z rzodkiewką i Musztardą Staropolską Fot. Roleski hłodne i długie dni wzmagają w nas większy apetyt niż zazwyczaj. Choć w tym czasie wybieramy najczęściej ciepłe zupy, pieczone mięsa czy gulasze, warto nadać nieco oryginalności naszym posiłkom i wprowadzić delikatne ryby – zwłaszcza makrele, które doskonale wypełniają nasze żołądki i zapotrzebowanie na witaminy oraz minerały. Wypróbujmy zatem smakowitą pastę z makreli, podawaną w towarzystwie ciepłej chałki, temperamentnej w smaku rzodkiewki oraz wzbogacającej całość Musztardy Staropolskiej Roleski.
W Musztardzie Staropolskiej Roleski połączenie słodyczy z delikatną ostrością nadaje charakterystycznej nuty smakowej. Tajemniczym dodatkiem jest tutaj mieszanka korzennych przypraw, która nawiązuje do tradycyjnej kuchni staropolskiej, a także dodatek czosnku i kurkumy. Musztarda Staropolska Roleski jest idealną bazą do sosów sałatkowych, a także genialnie sprawdza się jako składnik pasty – na przykład z makreli, podawanej na chałce.
Pasta z makreli na chałce z rzodkiewką
Składniki (4 porcje):
Pasta:
- 1 wędzona makrela
- 1 cebulka, drobno posiekana
- 3 łyżki Musztardy Staropolskiej Roleski
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ogórki konserwowe, pokrojone w drobną kostkę
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Pozostałe składniki:
- kilka kromek chałki
- rzodkiewki
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Makrelę obrać, przełożyć do miski i ugnieść widelcem. Dodać resztę składników na pastę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Chałkę podpiec w tosterze. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Szczypiorek posiekać.
- Na każdym plastrze chałki wyłożyć pastę z makreli i po kilka plasterków rzodkiewki. Posypać szczypiorkiem.
Smacznego !
Average Rating