Złota polska jesień kojarzy się z kolorowymi liśćmi, niepowtarzalną aurą, gorącymi napojami
z pysznymi rozgrzewającymi dodatkami i sezonowymi owocami oraz warzywami. Jak można wykorzystać jesienne pyszności, by przygotować naprawdę smaczne i wartościowe posiłki? Przekonaj się!
Postaw na kuchnię pór roku
Wybierając produkty do przygotowania posiłków, warto postawić na te, które są sezonowe dla danej pory roku – dzięki temu korzystać będziemy z najbardziej wartościowych otrzymamy świeże produktów. Z jesienią najbardziej kojarzą się jabłka, śliwki, gruszki, grzyby, papryki i królowa polskich stołów o tej porze roku – dynia. Wykorzystując te składniki, można przygotować rozmaite dania, które będą nie tylko kolorowe, ale również smaczne, pełne dobrych składników odżywczych i witamin.
Wypróbuj zupy krem
To danie delikatne w smaku, o aksamitnej konsystencji, w którym może znaleźć się wiele różnych wartościowych składników. W okresie jesieni dobrym rozwiązaniem jest zupa krem z dyni. Do jej przygotowania potrzebujesz: jedną dynię, dwa ziemniaki, dwie marchewki, litr bulionu (lub kostki rosołowej), jedną małą cebulę, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki imbiru, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, cukier oraz ok. 100 mililitrów słodkiej śmietany. By ją przyrządzić, powinnaś umyć warzywa i pokroić je w kostkę – oprócz dyni, którą należy pokroić w kostkę, ale również oczyścić z pestek i włókien (skórka może zostać). Następnie jeżyny należy przełożyć do garnka, zalać bulionem. Po doprowadzeniu do wrzenia należy podgotować danie (doprowadzając do miękkości warzyw), a następnie całość zmiksować blenderem. Całość należy doprawić pozostałymi składnikami wedle uznania i dodać nieco śmietany. Jeśli masz dostęp do innych składników – np. brokułów, szparagów czy białych warzyw, to z powodzeniem możesz użyć również ich, by przygotować rozgrzewającą zupę krem.
Postaw na sprawdzone mieszanki
Jesień to również pyszne i pachnące jabłka i suszone owoce (np. śliwki lub morele). Mixit przygotowała zdrową mieszankę musli z suszonymi owocami i prażonymi orzechami o nazwie Złocista jesień. Oprócz słodkich jabłek, czekolady i moreli znajdują się w niej również prażone orzechy laskowe, ziarna z pieca oraz pestki dyni i błonnik o smaku cynamonuy. Bazą mieszanki są płatki owsiane (72%), płatki ryżowe chrupiące (16%), miód (4,5%), cukier kokosowy (4,5%) oraz olej słonecznikowy (2,7%). Cała kompozycja to zbiór pełnowartościowych węglowodanów i witamin (m.in. A, C), które dadzą Ci sił i dostarczą odpowiednią dawkę energii – wszystko, by móc w pełni cieszyć się pięknym czasem Złotej jesieni. Musli smakuje najlepiej z dodatkiem mleka, jogurtu, napoju roślinnego lub wody.
Daj sobie chwilę przyjemności
Pomimo, że dni jesieni mogą kojarzyć się z szarością, deszczową pogodą i niekorzystnąładną aurą, to pyszne i kolorowe dania mogą być sposobem na nadanie im nieco barw. oraz na rozgrzanie się od środka. Smakowite, pełne wartości odżywczych i sycące dania to sposób na pokonanie jesiennej chandry i skorzystanie z uroków, które niesie ze sobą ta pora roku. Rozsmakuj się w pysznościach i spowoduj, że okres jesieni to będzie naprawdę wspaniały czas.
Average Rating