Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie spróbuj naszego przepisu na drożdżowe węzełki daktylowo-orzechowe z kruszonkąoraz lukremi zaskocz bliskich wyjątkowym wypiekiem.Podpowiadamy jak przygotowaćdomowe bułeczki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie lub umilą rodzinne spotkanie. Do przepisu zostały wykorzystane suszone daktyle z linii Bakal Soft, które dzięki specjalnemu procesowi nawodnienia, są gotowe do użycia od razu po wyjęciu z opakowania
Przepis: drożdżowe węzełki daktylowo-orzechowe z kruszonką i lukrem
SKŁADNIKI:(na 12 sztuk)
Ciasto drożdżowe:
-25 g świeżych drożdży
-450 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
-150 ml letniego mleka
-70 g cukruszczypta soli
-50 g kwaśnej śmietany 18%
-1 większe jajko
-2 żółtka
-80 g miękkiego masła
Nadzienie daktylowe:
-2 op. daktyli suszonych Soft Bakal (2×150 g)
-100 g masła orzechowego 100%
-1 łyżeczka cynamonu
– ok. 50-100 ml gorącej wody
Dodatkowo:
-70 g orzechów laskowych Bakal, obranych ze skórki i posiekanych
-1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
Kruszonka orzechowa:
-50 g zimnego masła
-50 g cukru trzcinowego
-100 g mąki pszennej
-20 g mielonych orzechów laskowych Bakal
-szczypta soli
Lukier:
-100 g cukru pudru
-1-2 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto drożdżowe: odważyć wszystkie potrzebne składniki. Do miseczki wkruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru, wlać 50 ml mleka i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 30g mąki i ponownie wymieszać, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia drożdży. Po tym czasie wyrośnięty rozczyn przełożyć do dużej miski wraz z resztą mąki, cukru i mleka. Dodać również jajko, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Całość wyrabiać mikserem z hakiem do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta (potrwa to dobre kilka minut). Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło i ugniatać dalej do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto pozostawić w misce na około 60 minut przykrywając ściereczką, aż co najmniej podwoi swoją objętość.
Nadzienie daktylowe: wszystkie składniki zblendować do uzyskania kremowej, ale wciąż gęstej pasty, którą łatwo będzie rozsmarować na cieście drożdżowym. Wodę najlepiej dolewać stopniowo, kontrolując konsystencję masy.
Kruszonka orzechowa: wszystkie składniki rozetrzeć w misce palcami do uzyskania sypkiej kruszonki, schować do lodówki.
Formowanie: wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na duży prostokąt podsypując odrobiną mąki. Połowę prostokąta wysmarować równo nadzieniem daktylowym, wysypać posiekane orzechy laskowe (70 g) i nakryć częścią ciasta bez daktyli. Pokroić nożem na 12 równych pasków, każdy pasek zwinąć w węzełek i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane drożdżówki pozostawić (przykrywając ściereczką) na 30 minut do napuszenia. Węzełki wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać obficie kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15-18 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.
Lukier: składniki wymieszać w misce, gęstym lukrem polać drożdżówki. Smacznego!
RADY:
– W celu obrania orzechów laskowych ze skórki, należy podprażyć je na rozgrzanej suchej patelni do momentu, aż skórka zacznie pękać. Wtedy przełożyć orzechy na papierowy ręcznik i poprzez pocieranie usunąć niechciane skórki.
– Drożdżówki najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku, by zapobiec wysychaniu.
Average Rating