Co powiecie na tartę orzechową z musem czekoladowym? Idealna przekąska na sylwestrową noc i nie tylko
Składniki na spód (foremka o średnicy 28 cm):
· 100 g tartych orzechów laskowych BackMit
+ 2 łyżki do wysypania foremki
· 130 g mąki pszennej
· 80 g masła w temp. pokojowej + masło do wysmarowania foremki
· 1 jajko L w temp. pokojowej
· 60 g cukru pudru
· szczypta soli
Dodatkowo:
· 250 g mascarpone
· 250 g śmietany 36% schłodzonej przez noc w lodówce
· 2 gorzkie czekolady
· słoik dżemu malinowego
· maliny/borówki do ozdoby
· 2 łyżki kakao gorzkiego
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie miksera i wyrób na jednolitą masę.
2. Foremkę wysmaruj masłem, wysyp orzechami.
3. Wyklej foremkę ciastem i przełóż na 30 minut do zamrażarki. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C (funkcja góra-dół).
4. Wyjmij foremkę z ciastem z zamrażarki i piecz je około 20 minut, do ładnego zbrązowienia ciasta.
5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (umieszczając miseczkę z czekoladą na garnku z gotującą wodą) lub w mikrofalówce.
6. Czekoladę lekko przestudź. Wymieszaj z mascarpone. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone z czekoladą, miksuj do wymieszania składników.
7. Na spód schłodzonego ciasta wyłóż równomiernie dżem, następnie krem czekoladowy.
8. Wyrównaj powierzchnię, wierzch tarty wysyp kakao i wyłóż owoce.
9. Ciasto podawaj schłodzone.
Average Rating