Cappucino kojarzy nam się z niczym innym jak z włoskim napojem kawowym, z odrobiną spienionego mleka. Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie ten trunek, polecam wam przenieść jego smak do ciasta, którym bez wątpienia olśnicie swoich gości
Składniki:
1 szkl. cukru
1 szkl. maki pszennej
7 jajek
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka drobnej kawy rozpuszczalnej
2 opak. kawy rozpuszczalnej cappucino mocca(2 op. po 15 g kawy)
odrobinka kakao
0,75 litra śmietany kremówki słodkiej
2 łyżki żelatyny
Przygotowanie placka jest wbrew pozorom bardzo proste. Na początek oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę (proponuję Ci dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dzięki której pianka nabierze jedwabistej gładkości oraz szybciej się ubije!).Żółtka utrzyj z cukrem i powoli dodaj do białek. Do tak przygotowanej masy przesiej mąkę. Dodaj kawę rozpuszczalną, proszek do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylej do posmarowanej tłuszczem, oraz obsypanej bułką tartą, blaszki. Piecz ok.30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
W trakcie pieczenia placka, rozpuść żelatynę. Ubij na sztywno kremówkę, do której kolejno dodawaj cappucino oraz wcześniej przygotowaną żelatynę. Ostudzony placek przekrój na dwie połówki. Pierwszą posmaruj ½ kremu. Potem nałóż drugą i powtórz czynność. Dla udekorowania, całość posyp startą czekoladą, lub kakao. Warto jest nasączyć ciasto przed nałożeniem kremu. Do zrobienia ponczu użyj najlepiej aromatu o smaku amaretto lub migdałowym.
Average Rating