Okres pandemii spowodował, że wszyscy zaczęliśmy się bardziej zastanawiać nad własnym zdrowiem. Posiadanie dobrej odporności stało się jeszcze bardziej kluczowe w procesie zachowania pełni zdrowia i uchronienia się przed bakteriami i wirusami. Niechciane przeziębienie, kaszel czy nawet sezonowa grypa to popularne choroby, przed którymi można lepiej się chronić, kompleksowo dbając o własną odporność od środka. Jak to zrobić i na jakie rozwiązania warto postawić? Przekonaj się!
Postaw na witaminy
Dieta uboga w owoce i warzywa zwiększa prawdopodobieństwo złapania infekcji. Witaminy i mikroelementy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania tarczy obronnej organizmu, czyli układu immunologicznego. Do kluczowych i najważniejszych witamin można zaliczyć: witaminę C (stymulującą wzrost i sprawność komórek, białych krwinek oraz uszczelniającą naczynia krwionośne), witaminę B6 (uczestniczy w procesie tworzenia przeciwciał), witaminę D (działającą pozytywnie na układ odpornościowy, wspierając go w walce z bakteriami i wirusami), witaminę A (przeciwutleniacz, który pomaga w przechwytywaniu wolnych rodników i wzmacnia strukturę skóry) oraz witaminę E – działającą przeciwzakrzepowo i poprawiającą wydolność mięśni. Zestaw witamin zawarty w naturalnych składnikach pożywienia – m.in. warzywach i owocach pomoże uchronić się przed niechcianą chorobą oraz zdecydowanie wspomoże organizm jeśli już ją złapiemy.
Skąd czerpać witaminy?
Szukając najlepszych źródeł witamin wspierających organizm nie trzeba szukać drogich i trudno dostępnych rozwiązań. Witaminę C znajdziemy w m.in. cytrusach, truskawkach, czarnej porzeczce, kapuście, papryce czy pomidorach. Witaminę B6 w nasionach roślin strączkowych, orzechach, jajkach czy bananach, a witaminę D częściowo wytwarza nasz organizm (dzięki promieniom słońca, których niestety zimą jest mniej) oraz znaleźć ją można w m.in. produktach mlecznych i jajkach. Do najbardziej powszechnych źródeł witaminy A i E można zaliczyć mięsa (zarówno białe, jak i czerwone), produkty mleczne, marchew, szpinak ale i brzoskwinie, śliwki, morele czy wiśnie.
Nie musisz szykować samemu
Jeśli nie lubisz sama przygotowywać mieszanek składających się ze zdrowych, pełnowartościowych węglowodanów, warzyw, owoców, przypraw i dodatków, to dobrym rozwiązaniem dla Ciebie będą gotowe musli od Mixit. Musli z suszonymi owocami i orzechami rakietnik w swoim składzie zawiera płatki owsiane (55%), migdały (15%), rokitnika (11,2% – w tym rokitnik zwyczajny 93%), pestki dyni, liofilizowaną czarną porzeczkę (4,3%), liofilizowaną pomarańczę (3,5%) oraz liofilizowane truskawki (2%). Tak dobrana kompozycja składników została przygotowana z myślą o szerokim wsparciu organizmu i pozytywnej stymulacji układu odpornościowego. Mieszankę tę mogą jeść mali i duzi fani musli z takim dodatkiem jaki lubią: z wodą, mlekiem lub napojami roślinnymi. Naturalne musli sprawdzi się świetnie jako śniadanie, kolacja, przekąska lub lunch do szkoły czy pracy.
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Odpowiednio zbilansowana dieta składająca się z naturalnych składników jest dobrym sposobem na zadbanie o siebie i najbliższych. Dzięki zastosowaniu rozważnej i dobrej diety można realnie wzmocnić organizm, a w konsekwencji zwiększyć prawdopodobieństwo uchronienia się przed niechcianymi chorobami (lub w ewentualne złagodzenie ich przebiegu). Pomyślmy zawczasu o tym co jemy (lub czego brakuje w naszej diecie) i wprowadźmy odpowiednie zmiany, by móc cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem nawet w okresie wzmożonych zachorowań.
Average Rating