Świat wywrócił się do góry nogami, a nasze mieszkania w jednym momencie stały się biurem, szkołą i miejscem odpoczynku. Produktywność, zarządzanie czasem, sprytne rozwiązania, które usprawniają domowe obowiązki… jak w tym czasie znaleźć jeszcze motywację do przygotowania domowych posiłków? To duże wyzwanie. Proponujemy sprawdzone sposoby na kulinarną rutynę, która wcale nie musi być nudna!
#1: Zorganizuj swoją domową spiżarnię
Możesz uprościć swoje codzienne gotowanie, wybierając tylko te składniki, które lubisz ty i twoi domownicy. Używasz ich regularnie i zawsze masz pomysł jak przygotować z nich smaczne danie. Pamiętaj, aby zawsze mieć pod ręką ryż, makaron, ulubione rośliny strączkowe. To doskonała baza do tworzenia smacznych i szybkich posiłków.
#2: Znajdź przepisy, które są proste i łatwe do przygotowania
Niezależnie od tego, czy lubisz jeść risotto z grzybami, curry z kurczakiem i komosą ryżową, albo zapiekanki możesz zawsze zaoszczędzić czas podczas ich przygotowania. Wszystko dzięki odpowiednio dobranym sprzętom AGD, które nie tylko ułatwiają gotowanie, ale również są proste w czyszczeniu. Dania jednogarnkowe bez problemu przygotujesz na płytach indukcyjnych, które umożliwiają połączenie dwóch stref gotowania w jedną i wykrywają dokładny rozmiar garnka. Twoi domownicy jedzą o różnych porach? To nie jest już problem! Dzięki odpowiednim, ułatwiającym codzienność funkcjom płyt możliwe jest podtrzymywanie potrawy w stałej temperaturze przez dłuższy czas, a szybsze gotowane możliwe jest dzięki funkcji booster, która przyspiesza proces podgrzewania.
#3: Wykorzystuj sprytne funkcjonalności swoich kuchennych urządzeń
Jeśli masz swoje ulubione przepisy i często je przygotowujesz zastanów się nad urządzeniami, które w inteligentny sposób wykorzystują najczęściej używane programy czy temperatury. Taki piekarnik czy mikrofalówka, zdecydowanie ułatwiają nam codzienność i zaoszczędzają czas, kiedy nie musisz zajmować się ciągłym wybieraniem ustawień. Inteligentne urządzenia zapamiętają ostatnio używane przez ciebie ustawienia i zastosują je, kiedy będziesz kolejny raz piec ulubiony chleb bananowy czy sernik.
#4: Planuj posiłki i gotuj partiami, kluczem do sukcesu odpowiednie przechowywanie
Zaplanuj posiłki na cały tydzień i twórz listy zakupów. Staraj się zawsze dodawać do posiłków świeże produkty jak np. warzywa czy owoce. Pamiętaj też o wykorzystywaniu produktów, które już masz w lodówce. Wszystko po to, aby uniknąć marnowania żywności. Pamiętaj też o odpowiednim przechowywaniu, najlepiej w lodówce, która zadba o to, żeby produkty nadawały się jak najdłużej do spożycia, przechowuj je w specjalnie przeznaczonej do tego przegrodzie. Dodatkowe funkcje takie jak AdaptTech czy IonAir utrzymują świeżość i pełnię składników odżywczych, niezależnie od tego, jak często jak często zaglądasz do swojej lodówki.
Average Rating