Zupa botwinkowa z ziemniakami i smażoną cebulką
Czas czytania:1 min

Zupa botwinkowa z ziemniakami i smażoną cebulką

0 0

Sezon letni obfituje w świeże, sezonowe warzywa i owoce. Warto to wykorzystać i dostosować w tym czasie swoje menu do składników oferowanych przez naturę. Jednym z nich jest botwinka, z której liście oraz bulwy mogą stanowić doskonałą bazę dla pysznej i pożywnej zupy z dodatkiem ziemniaków i smażonej cebuli

Składniki (4 porcje):

  • 1 pęczek botwiny wraz z buraczkami
  • 1,2 litra bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
  • 2–3 łyżeczki pokrojonego koperku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2–3 łyżki octu (jabłkowego, winnego lub cytryny)
  • śmietana do zupy (ilość według uznania)

Sos słodko-kwaśny:

  • 4 jajka
  • ok. 800 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • olej Rapso

Wykonanie :

1.Umyj botwinkę, odetnij buraczki, które następnie wyszoruj lub obierz i pokrój w plasterki.
2.Zagotuj bulion i dodaj plastry buraczków – gotuj 5 minut.
3.Dodaj pokrojone listki i łodyżki. Zetrzyj czosnek i dodaj do garnka. Całość gotuj około 3 minut. Następnie wyłącz ogień.
4.Dodaj pokrojony drobno lubczyk.
5.Zahartuj śmietanę dodając do niej 2 łyżki zupy, pomieszaj i dodaj do garnka. Dopraw cukrem i octem dla smaku.
6. Ugotuj ziemniaki i zeszklij cebulkę. Ugotowane ziemniaki odcedź, zgnieć, a następnie wymieszaj wraz z cebulą i olejem.
7.Zupę podaj w głębokich talerzach z ziemniakami oraz ugotowanym na twardo jajkiem. Przed podaniem całość posyp koperkiem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Place zabaw do przedszkola i ich rola w rozwoju dzieci
Next post Piżamowy streetstyle