W kategorii szybkich i prostych w przygotowaniu posiłków zupa krem wiedzie zdecydowany prym. Jej dodatkową zaletą jest to, że można przyrządzić ją z różnych składników, które znajdują się akurat w kuchni. Po ich zblendowaniu i odpowiednim doprawieniu stają się doskonale sycącym i niezwykle aromatycznym daniem, które przyjemnie rozpływa się w ustach. Na pierwszy ogień warto wypróbować krem z pomidorów i papryki w towarzystwie grzanek z bagietki – nie tylko fantastycznie smakuje, ale i cudownie rozgrzewa
Składniki (2 porcje):
- 1 puszka pomidorów krojonych Happy Frucht
- 1 duża czerwona papryka
- 1 średnia cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju Rapso
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- bagietka
- ser typu blue
- 1–2 ząbki czosnku
- rozmaryn (lub bazylia) świeże
Wykonanie:
1. Rozgrzej w garnku olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż 2 minuty często mieszając, aż się lekko zarumieni.
2. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną paprykę, a następnie pokrojone w plasterki czosnek oraz tymianek. Całość smaż około 5 minut pamiętając o mieszaniu.
3. Dodaj pomidory z puszki, zamieszaj i duś około 5 minut. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, rozcieńcz ją wodą lub bulionem.
4. Zupę do smaku solą i pieprzem.
5. Bagietkę pokrój, posmaruj startym czosnkiem, posyp pokrojonymi ziołami oraz obłóż pokrojonym serem.
6. Grzanki upiecz w 220°C do zarumienienia się pieczywa.
7. Zupę podaj z ciepłymi grzankami.
Average Rating