Po wina musujące sięgamy już nie tylko od wielkiego święta. Dowiedz się, czym się różnią jego najsłynniejsze rodzaje i z czym je pić.
Prosecco, szampan i Cava – 3 różnice
- Szampanem mogą się nazywać jedynie wina z Szampanii. Prosecco powstaje w Wenecji Euganejskiej, a Cava, chociaż nie jest nazwą zastrzeżoną dla określonego regionu, wytwarzana jest głównie w Katalonii.
- Metoda produkcji szampana opiera się na wtórnej fermentacji już po zabutelkowaniu. Technikę tę wykorzystują także Katalończycy, ale proces może być zakończony po 9 miesiącach, podczas gdy szampan wymaga leżakowania przez co najmniej 15 miesięcy. Włosi z kolei fermentują Prosecco w wielkim zbiorniku, co przyspiesza i ułatwia cały proces.
- Musujące wina z trzech najważniejszych winiarskich krajów różnią się także wykorzystanymi do ich produkcji szczepami winorośli. Baza Prosecco, Glera, to winorośl o gruszkowych, słodszych aromatach. Szampan powstaje z cytrusowych Chardonnay, Pinot Noir oraz Pinot Meunier. Natomiast do Cavy używa się głównie autochtonicznych szczepów hiszpańskich o jabłkowym posmaku: Parellada, Macabeo lub Xarello.
Rekomendowany szampan
Chociaż Prosecco i Cava zdobywają coraz więcej zwolenników, to właśnie szampan kojarzy się z luksusem i sukcesem. Warto też wiedzieć, że podczas gdy włoski i hiszpański trunek musujący najlepiej spożyć wkrótce po zabutelkowaniu, szampan świetnie się starzeje.
Takim właśnie dojrzałym winem musującym jest Champagne Comtesse Lafond Brut. Ten symbol francuskiej elegancji i jakości to mieszanka trzech szlachetnych odmian. Połączenie Chardonnay Pinot Noir oraz Pinot Meunier dało w efekcie mistrzowskie wino o finezyjnym kwiatowym bukiecie, owocowej soczystości i kremowej strukturze. Wino na każdą okazję!
Rekomendowane Prosecco
Najpowszechniej u nas pite musujące wino słynie przede wszystkim z korzystnego stosunku jakości do ceny. To za jego sprawą wina musujące przestały być trunkiem spożywanym tylko w Sylwestra.
Wśród producentów Prosecco można zauważyć zainteresowanie ekologicznymi technikami produkcji. Przykładem wina, które nie tylko wybornie smakuje, ale też jest tworzone w zgodzie z naturą, jest Saccheto Prosecco Valdobbiadene. Eleganckie wino w stylowej, czarnej butelce oferuje długotrwałe orzeźwienie. W bukiecie wyróżniają się aromaty jabłka, gruszki, oraz akacji. Ten subtelny, harmonijny smak jest efektem starannie wyselekcjonowanych winogron. Idealne do popijania samodzielnie, chociaż sprawdzi się także do potraw kuchni azjatyckiej.
Rekomendowana Cava
O Cavie wciąż w Polsce mało kto słyszał. Warto się jednak przekonać do tego hiszpańskiego trunku, bo często można natrafić na wysokiej jakości wino w atrakcyjnej cenie.
Przygodę z Cavą polecamy rozpocząć od VEGA MEDIEN Brut. Intensywnie orzeźwiające wino o długo utrzymujących się bąbelkach uwodzi harmonijnym bukietem. Aromaty zielonego jabłuszka, gruszki, brzoskwini i białych kwiatów tworzą zniuansowaną całość o lekko kwaskowym posmaku. Polecamy raczyć się nim solo albo z owocami morza, chudą rybą czy deską wędlin.
Więcej win na każdą okazję znajdziesz na Wybieramwino.pl.
Average Rating