Soczyste domowe mielone
Czas czytania:3 min

Soczyste domowe mielone

0 0

Mielone mięso to niezbędny składnik pulpetów, kotletów, gołąbków, pieczeni, farszu do pierogów, naleśników, krokietów, sosu do makaronu itd. Marka Appetita zachęca do przygotowania własnej mieszanki i skorzystania z przypraw dedykowanych właśnie mielonemu.

Gotowe mielone na tackach znajdziemy we wszystkich marketach, sklepach i dyskontach, ale każdy, kto kiedykolwiek je przyrządzał wie, że zwykle nie spełnia kulinarnych oczekiwań. Zazwyczaj jest za tłuste, zwłaszcza garmażeryjne, którego skład jest niewiadomą, albo za chude – z samej szynki albo łopatki. Często zawiera zbyt wiele wody i wypełniaczy, przez co kotlety wychodzą za suche. Jak temu zaradzić? Przygotowując domową mięsną mieszankę na mielone idealnie soczyste i przyprawione.

Najważniejszy jest wybór mięsa – ma być przede wszystkim świeże i składać się głównie z 3–4 rodzajów wieprzowiny. Najlepszą bazą jest karkówka, która zawiera dużo naturalnego kolagenu – to dzięki niemu masa jest zwarta i kleista oraz soczysta. Przydadzą się też chudsze – łopatka i szynka oraz nieco kleistej wołowiny (pręgi, udźca, karku). Samodzielnie przygotowane mięso mielone warto podzielić na 50-dag porcje, zamrozić, a kiedy przyjdzie ochota na „coś” z mielonego – wyjąć i po prostu to zrobić.

Soczysta mielona mieszanka I

Składniki:

1 kg karkówki

½ kg szynki wieprzowej

½ kg łopatki wieprzowej

½ kg wołowiny (pręgi, udźca, karku)

20–30 dag surowego boczku wieprzowego.

Soczysta mielona mieszanka II

Składniki:

1 kg karkówki wieprzowej

1 kg łopatki wieprzowej

½ kg wołowiny (pręgi, udźca, karku)

½ kg filetów z uda kurczaka albo udźca indyka

Wykonanie: mięso pokroić na kawałki, zemleć w maszynce, używając sitka o oczkach 8 mm. Nie przyprawiać, dokładnie wymieszać (przynajmniej 10 min), najlepiej dłońmi. Podzielić na porcje po 40–50 dag do strunowych torebek, zamrozić.

Z tak przygotowanego mielonego można zrobić mnóstwo pysznych domowych potraw, i to
w oryginalnym wydaniu! Pomogą w tym przyprawy i mieszanki Appetita.

Faszerowane kotlety w boczku

Składniki:

50 dag domowego mielonego mięsa

2 jajka

100 ml lodowatej wody mineralnej gazowanej

4 łyżki tartej bułki

łyżka smażonej cebulki

łyżeczka Przyprawy do mięsa mielonego Appetita

25 dag pieczarek, drobno pokrojonych

łyżeczka masła

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

4 łyżki startej mozzarelli

sól

Pieprz czarny mielony Appetita

12 szerokich plastrów boczku wędzonego parzonego

olej do smażenia

Wykonanie: mięso wyrobić dokładnie z jajkami, wodą, bułką tartą, smażoną cebulką, przyprawą do mielonego oraz solą i pieprzem do smaku. Podzielić na 6 równych części. Pieczarki udusić na maśle, aż odparuje cały płyn. Wymieszać na patelni z natką i mozzarellą, przyprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować 6 „placuszków” o śr. ok. 12 cm, na środek każdego nałożyć porcję uduszonych pieczarek, zawinąć i skleić końce, aby farsz zamknął się w środku. Plasterki boczku układać po dwa, aby lekko na siebie zachodziły. Kłaść na nich kotlety, zawijać. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, odsączyć na kuchennym ręczniku. Podawać z pieczonymi ziemniakami, sałatką z kiszonych ogórków, czerwonej cebuli i pieprzu oraz czosnkowym dipem.

Orientalne pulpeciki

Składniki:

50 dag mielonego mięsa

jajko

100 ml lodowatej wody mineralnej gazowanej

czerstwa minichałka

mleko do namoczenia

½ łyżeczki ziaren Kolendry Appetita

łyżka Czosnku granulowanego Appetita

łyżka Przyprawy do mięsa mielonego Appetita

szczypta cukru

olej sezamowy do smażenia

2 łyżki miodu

3 łyżki sosu sojowego

łyżka sosu BBQ

łyżka ziaren sezamu

kilka gałązek świeżej kolendry

Wykonanie: minichałkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć. Mięso wyrobić z chałką, jajkiem, wodą, zmiażdżoną kolendrą, czosnkiem, przyprawą do mielonego i cukrem. Formować małe pulpeciki, obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, zdjąć z patelni. Na rozgrzany tłuszcz ze smażenia włożyć miód, sos sojowy, sos BBQ i sezam, dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć podsmażone pulpeciki, dokładnie wymieszać, aby pokryły się glazurą. Posypać posiekaną świeżą kolendrą. Podawać z ryżem i surówką z białej kapusty i marchewki.

Zupa gołąbkowa

Składniki:

łyżka masła

cukrowa cebula, posiekana

50 dag białej kapusty, pokrojonej w cienkie paski

2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki

50 dag mielonego mięsa

puszka krojonych pomidorów bez skóry

ok. 2 l bulionu drobiowego z koncentratu

150 g ryżu

sól

Pieprz czarny mielony Appetita

Przyprawa do mięsa mielonego Appetita

Przyprawa do gołąbków Appetita

Wykonanie: W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, kapustę i marchewkę, udusić do miękkości. Dodać mielone mięso, podsmażyć kilka minut, mieszając. Dołożyć pomidory, dusić razem jeszcze kilka minut. Zalać bulionem, wsypać ryż, zakryć i gotować ok. 20 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz mieszanką do gołąbków i mielonego. Zupę można zawekować i przechowywać zamkniętą do 6 tyg. w lodówce.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Pakiet ekskluzywnej jesieniary
Next post Umowa na wesele – na co zwrócić uwagę?