3, 2, 1, start! Już od pierwszych dni grudnia rozpoczyna się prawdziwy maraton świąteczny – w pracy chcemy zakończyć wszystko przed końcem roku, w domu – zdążyć z prezentami, dekoracjami, choinką i potrawami na kolację wigilijną. I często się to udaje, jednak koszty są niezwykle wysokie – na święta jesteśmy zmęczeni i sfrustrowani. Czy można inaczej, ale bez rezygnowania z tradycji? Oczywiście, wystarczy podejść do tego „z głową”!
„Jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz” mówi polskie porzekadło i jest w nim sporo racji. Przed Bożym Narodzeniem szczególnie odczuwamy jego prawdziwość – w końcu chcemy przeżyć piękny i rodzinny czas. Dlatego wciskamy „gaz”, aby na mecie znaleźć się dokładnie 24 grudnia. A gdyby tak zwolnić i „toczyć się” do celu w bardziej przemyślany sposób?
– Pierwszym krokiem do ułatwienia świątecznych przygotowań jest ich odpowiednia organizacja. Warto stworzyć listę (realnych) zadań, które chcemy wykonać przed Gwiazdką i rozdzielić je między domownikami. Poza tym, dobrze jest dokładnie przemyśleć świąteczne menu i bardziej niż na tradycji skupić się na tym, co faktycznie lubimy jeść. W tym wyjątkowym okresie wiele rzeczy robimy z przyzwyczajenia, a przeanalizowanie naszych potrzeb i listy „to do” może nas naprawdę odciążyć – radzi Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan i dodaje: tak przygotowani możemy wreszcie przystąpić do działania i na tym etapie również możemy uprościć sobie wiele czynności. Jak? Sprytnie korzystając z tego, co już mamy w domu. Jako producent artykułów gospodarstwa domowego zapewniamy, że papier do pieczenia pomoże nam nie tylko przy świątecznych wypiekach, a woreczki z suwakiem sprawdzą się nie tylko do przechowywania pierogów, ale o tym poniżej!
Na brudny piekarnik… folia!
Jeśli kiedykolwiek próbowaliście dokładnie wyczyścić piekarnik, na pewno wiecie, że nie jest to łatwe zadanie. Szczególnie jeśli mowa o piekarniku po całej serii świątecznych wypieków, po których zostało wiele trudnych, tłustych zabrudzeń i różnych zapachów, przez co istnieje ryzyko, że nasza szarlotka będzie pachnieć indykiem… Jak sobie z tym poradzić? Folią aluminiową!
Wystarczy, że zwiniemy kawałek folii aluminiowej w kulkę, tworząc „myjkę” i w towarzystwie mleczka do czyszczenia umyjemy piekarnik. Zamiast tracić czas na szorowanie piekarnika innymi sposobami, wykorzystajmy to, co już mamy w kuchni, a zaoszczędzone godziny spożytkujmy na odpoczynek lub realizację kolejnych zaplanowanych działań.
Woreczek z suwakiem niejedno ma imię
Każdy, kto choć raz brał udział w kulinarnych przygotowaniach do Świąt, na pewno natknął się na widok wielu brudnych naczyń, które są ustawione we wszelkich możliwych miejscach w kuchni. Tym, co może usprawnić naszą pracę i oszczędzić czasu na zmywanie mogą być… woreczki z suwakiem.
– Woreczki z suwakiem to cichy bohater świątecznych przygotowań. Są niezwykle przydatne przy wszystkich potrawach wymagających użycia mieszanek przypraw lub marynaty. Dlatego zadbaliśmy o to, by te oferowane przez markę Paclan były bardzo szczelne – tak by można było w nich stworzyć i te sypkie mieszanki (np. cynamon z cukrem), i te „mokre” (np. wszelkie marynaty do mięs na bazie oliwy). Poza tym, zamarynowane mięso można w takim woreczku włożyć od razu do lodówki, co pozwoli nam w lepszy sposób zagospodarować przestrzeń do przechowywania. A wszyscy wiemy, że w tym okresie każdy zaoszczędzony centymetr lodówki jest na wagę złota! – komentuje z uśmiechem Marta Krokowicz, związana z marką Paclan i dodaje: jeśli natomiast zostanie nam więcej jakiejś sypkiej mieszanki przypraw, woreczki z suwakiem również przyjdą z pomocą. Co najważniejsze, są one na tyle szczelne, że przyprawy nie zwietrzeją. Wystarczy więc je odpowiednio opisać, schować do szafki i użyć wtedy, gdy znów będą nas czekały kulinarne przygody.
Poza tymi nietypowymi zastosowaniami, woreczki strunowe lub woreczki z suwakiem to idealne rozwiązanie do przechowywania i mrożenia tego, co uda nam się zrobić przed Świętami (pierogi, uszka) lub tego, co zostanie po Świętach. To też idealne rozwiązanie na wszelkie rodzinne spotkania poza domem – możemy zabierać lub rozdawać gotowe potrawy bez obaw o to, że stracimy bezpowrotnie talerz od kompletu lub ulubioną miskę.
Papier nie tylko do pieczenia
Jeśli nie chcemy tracić czasu na poszukiwanie estetycznych i wymyślnych torebek prezentowych, a mimo to zależy nam na ładnym opakowaniu prezentów, z pomocą przyjdzie nam… papier do pieczenia.
– Rynek oferuje nam wiele możliwości opakowania prezentów, ale jeśli szukamy czegoś nietypowego, znów warto skorzystać z tego, co mamy w domu. Papier do pieczenia to ważny element świątecznych przygotowań, choć w towarzystwie odpowiednich dekoracji może się sprawdzić nie tylko w kuchni. Wystarczy, że obwiążemy go sznurkiem lub kawałkiem wstążki, przystroimy świerkową gałązką i gotowe! Tak zapakowany prezent będzie prezentował się pięknie pod choinką i na pewno sprawi radość obdarowanemu! To też dobry sposób dla wszystkich tych, którzy nie przygotują się wcześniej do pakowania prezentów i na moment przed Wigilią zaczną mierzyć się z tym wyzwaniem – radzi Marta Krokowicz.
Choć istnieje wiele sposobów na lepszą organizację przedświątecznych porządków, nie zapominajmy o najważniejszym. Boże Narodzenie to szczególny czas, dlatego nie traćmy energii na to, co zbędne – idealnie wysprzątany dom czy nadmiar potraw. To ważne, ale nie jest istotą tych dni. Celebrujmy bycie razem nie tylko w Wigilię, ale już wcześniej – włączając się w przygotowania, tworząc rodzinne warsztaty z lepienia pierogów czy dekorowania pierników. Po prostu twórzmy piękne wspomnienia.
Average Rating