Jesień to świetny okres na dania warzywne, a zapiekankę zawsze łatwo i szybko przygotować…Więc pora na pory!
Przepis na 4 porcje. Składniki:
kilogram ziemniaków
80 dag porów
20 dag szynki
15 dag sera żółtego w plasterkach (może być Greyerzer ze Szwajcarii – jeden z najbardziej znanych szwajcarskich serów górskich, Inn nazwa Gruyere (produkowany we Francji), oraz we Włoszech, znany jako Gruviera, lub inny ser o słono-pikantnym smaku)
15 dag śmietany 18%
120 ml mleka
Sól, świeżo starta gałka muszkatołowa, gałązki tymianku, ewentualnie chili, lub pieprz cayenne
Gotować ziemniaki pokrojone w kawałki przez około 20 minut. Pokrojone na kawałki pory, gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 7 minut, po czym zahartować pod strumieniem zimnej wody. Szynkę pokroić w cienkie plasterki i owinąć nią pora wraz z plasterkiem sera, na ser położyć kolejny kawałek szynki. Ugotowane ziemniaki rozgnieść, pomieszać ze śmietaną i mlekiem, tak by wyszło purée. Masę ziemniaczaną położyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu ułożyć pory, na wierzchu, posypać tymiankiem. Zapiekankę wsadzić do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 200°C na około 20 minut.
Average Rating