Mięso drobiowe jest świetnym materiałem na dania nadziewane. Smaczne, dietetyczne i szybkie
Składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– 4 duże pieczarki
– ser żółty
– cebula
– przyprawy
-1 kg ziemniaków ze skórką, małych, pokrojonych na ćwiartki
– 2 łyżki oliwy lub oleju
– zioła prowansalskie
– płatki chilli
– pieprz
– sól morska
Sposób przygotowania:
Filety nacinamy tak, aby powstały kieszonki. Pieczarki podsmażamy z cebulką, a ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Farsz studzimy i faszerujemy nim kieszonki. Pierś spinamy wykałaczką, przyprawiamy, smarujemy jajkiem i obsypujemy bułką tartą. Kieszonki smażymy na małym ogniu ok. 30 minut.
Pokrojone ziemniaki wsypujemy do miski, posypujemy ziołami, chilli i solą, skrapiamy oliwą lub olejem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 min w piekarniku nastawionym na 190ºC.
Świetnie smakuje z surówką z kapusty pekińskiej.
Average Rating