Już niebawem Wielkanoc! Nasz śniadaniowy przepis na galaretkę drobiową wpisuje się w wiosenny klimat, łącząc w sobie feerię barw, lekkość formy i finezję smaku. Smaczna i pożywna propozycja dla całej rodziny!
Galaretka drobiowa (4-5 porcji)
· 300 g mięsa z nogi kurczaka
· 700 ml wody Mama i ja
· Włoszczyzna
· Ziele angielskie, liść laurowy
· Szklanka mrożonego zielonego groszku
· 2-3 jajka ugotowane na twardo
· ½ puszki kukurydzy
· 3 łyżeczki żelatyny
· Sól i pieprz do smaku
· Lubczyk, natka pietruszki lub koperek do dekoracji
· Cytryna lub ocet winny do podania
Wykonanie:
1. Ugotować wywar jak na rosół tak, aby był przejrzysty (czyli bez zagotowania). Marchewkę i mięso wyjąć z bulionu i ostudzić.
2. Około 500 ml gorącego bulionu przelać przez sitko do miski, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
3. W tym czasie jajka i marchewkę pokroić w plasterki. Zielony mrożony groszek zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty, odcedzić.
4. W miseczkach lub pucharkach ułożyć: plaster jajka, groszek zielony, kukurydzę, marchewkę i małe kawałki mięsa.
5. W kolejnym kroku powoli zalać ostudzonym bulionem. Wstawić do lodówki do stężenia.
6. Podawać z sokiem z cytryny lub octem winnym.
Average Rating