Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa

0 0

Już niebawem Wielkanoc! Nasz śniadaniowy przepis na galaretkę drobiową wpisuje się w wiosenny klimat, łącząc w sobie feerię barw, lekkość formy i finezję smaku. Smaczna i pożywna propozycja dla całej rodziny!

Galaretka drobiowa (4-5 porcji)

· 300 g mięsa z nogi kurczaka

· 700 ml wody Mama i ja

· Włoszczyzna

· Ziele angielskie, liść laurowy

· Szklanka mrożonego zielonego groszku

· 2-3 jajka ugotowane na twardo

· ½ puszki kukurydzy

· 3 łyżeczki żelatyny

· Sól i pieprz do smaku

· Lubczyk, natka pietruszki lub koperek do dekoracji

· Cytryna lub ocet winny do podania

Wykonanie:

1. Ugotować wywar jak na rosół tak, aby był przejrzysty (czyli bez zagotowania). Marchewkę i mięso wyjąć z bulionu i ostudzić.

2. Około 500 ml gorącego bulionu przelać przez sitko do miski, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.

3. W tym czasie jajka i marchewkę pokroić w plasterki. Zielony mrożony groszek zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty, odcedzić.

4. W miseczkach lub pucharkach ułożyć: plaster jajka, groszek zielony, kukurydzę, marchewkę i małe kawałki mięsa.

5. W kolejnym kroku powoli zalać ostudzonym bulionem. Wstawić do lodówki do stężenia.

6. Podawać z sokiem z cytryny lub octem winnym.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post MOC KONTRASTÓW – CZYLI NAJMODNIEJSZE KOLORY WIOSNA / LATO 2022
Next post Jak przygotować się do sesji zdjęciowej?