Papryczka Peperoncino – czym się odznacza i kiedy się po nią sięga?
Czas czytania:1 min

Papryczka Peperoncino – czym się odznacza i kiedy się po nią sięga?

0 0

Papryczka Peperoncino to nic innego, jak suszona papryczka chili, która pojawia się w wielu polskich kuchniach. Dzieje się tak nie tylko w domach i mieszkaniach, ale też w klasowych restauracjach. Papryczka jest bogata w witaminy, mangan, potas, żelazo oraz magnez. Dzięki temu wykazuje się m.in. właściwościami przeciwutleniającymi. Dodatkowym atutem jest fakt, iż stymuluje produkcję soków trawiennych i ma niebagatelny wpływ na poprawę trawienia.

Papryczka Peperoncino – dlaczego warto po nią sięgać?

Papryczka Peperoncino ma bardzo szerokie grono zwolenników. Oczywiście sięgają po nią jedynie te osoby, które lubią ostre smaki i wyraziste aromaty. Papryczka spożywana w odpowiednich (rozsądnych) ilościach jest w stanie:

  • poprawić krążenie krwi,
  • załagodzić liczne bóle oraz stany zapalne,
  • obniżyć poziom cholesterolu,
  • poprawić kondycję skóry i zahamować proces jej starzenia,
  • przyspieszyć spalanie tłuszczu (zwiększenie tempa metabolizmu).

Godne podkreślenia jest to, że po papryczkę Peperoncino można sięgać pod wieloma postaciami, a mianowicie: w wersji suszonej, gotowanej, wędzonej lub też na świeżo. Dużo zależy od upodobań kulinarnych osób, które decydują się w nią zainwestować. Papryczka wywodzi się prosto ze słonecznej Sycylii, a bardzo dobrą informacją jest to, że można ją swobodnie konserwować w oleju, dżemie, occie czy też ulubionym soku pomidorowym. Jak widać do dyspozycji ma się wiele różnych możliwości, więc zwolennicy papryczki Peperoncino z pewnością wybiorą coś odpowiedniego dla siebie oraz całej rodziny. 

Papryczka Peperoncino – jak ją podawać i kto powinien uważać?

Papryczka Peperoncino coraz częściej gości w polskich kuchniach oraz restauracjach, a jedną z najbardziej popularnych postaci jest krem z papryczką chili, który można podawać m.in. do kanapek, bruschetty, tostów czy też licznych przekąsek. Z omawianej papryczki można również przygotować pyszny i aromatyczny sos. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ją jako dodatek do makaronu z czosnkiem oraz oliwą. To idealna odmiana jako dodatek do pizzy, marynat czy też sałatek. 

Warto wiedzieć o tym, że nadmierne spożywanie papryczek Peperoncino nie jest wskazane przede wszystkim wśród osób, które zmagają się z poważnymi chorobami układu trawiennego lub pokarmowego. Pikantne składniki mogą przecież doprowadzić do rozmaitych dolegliwości żołądka, wzdęć czy też zgagi. Niektórzy uważają, że papryczka Peperoncino jest doskonałym afrodyzjakiem, ale to akurat najlepiej sprawdzić na własnej skórze (wraz z partnerem).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post TRZY (PROSTE) NAWYKI, KTÓRE POMOGĄ CI SCHUDNĄĆ
Next post Głośnik Bold X – opinia