Chrupiąca bułka, prażona cebulka i kiełbaska pepperoni polana pysznym sosem do Hot Dogów i Parówek Roleski. Brzmi naprawdę dobrze, prawda? Dla wszystkich wielbicieli kuchni typu fast food mamy dobrą nowinę – w domu również możemy przygotować wiele pyszności, które smakiem nie będą odbiegać od posiłków zamówionych w restauracji. Z pomocą przychodzi nam najnowszy sos Roleski do Hot Dogów i Parówek, który dopełni smak naszych domowych posiłków.
Hot dogi to jedne z bardziej popularnych dań typu fast food, zjeść je możemy w wielu barach i food truckach. Takie danie możemy zrobić również w domu, wystarczy dobrej jakości bułka oraz parówka lub kiełbaska, z mięsa lub w opcji bezmięsnej. Wegańskie zamienniki są coraz częściej wybierane przez smakoszy kuchni całego świata. Chętnie sięgamy po nowości kulinarne i chcemy próbować nowych przepisów. Wegańskie hot dogi z domowymi kiełbaskami pepperoni i salsą z sera naciowego i papryki zachwycą nie tylko wegan ale i tych, którzy jedzą mięso na co dzień. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych parówek czy kiełbasek, które czasem chcemy zastąpić czymś innym. Poza bułką i kiełbaską w hot dogu istotny jest też sos. Najczęściej wybieranymi sosami do tego dania jest keczup i musztarda – ten dostępny jest w jednym sosie do hot dogów i parówek Roleski. Sos do Hot Dogów i Parówek to połączenie goryczkowatej musztardy i łagodnych pomidorów, bez dodatku glutenu, GMO, konserwantów oraz glutaminianu sodu. Oprócz klasycznych hotdogów, idealnie sprawdza się również w połączeniu z kiełbasą z grilla czy karkówką.
Wegańskie hot dogi z domowymi kiełbaskami „pepperoni” i salsą z sera naciowego i papryki
Składniki ( 4 porcje) : Wegańskie kiełbaski pepperoni
◦ 1 łyżka oleju
◦ 1 cebula, posiekana
◦ 2 ząbki czosnku, posiekany
◦ po 1 łyżeczce: ziarn kuminu i kopru włoskiego
◦ 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
◦ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
◦ po 1 łyżeczce: tymianku, wędzonej papryki, ostrej papryki, płatków chilli
◦ 3 łyżki sosu sojowego
◦ 1/2 szklanki wody gazowanej
◦ 1 duża szklanka glutenu w proszku
◦ szczypta soli Salsa:
◦ 6 łodyg selera naciowego
◦ 1 czerwona papryka
◦ garść świeżej kolendry
◦ 4 łyżki oliwy z oliwek
◦ 1 łyżeczka soku z cytryny
◦ sól, pieprz
◦ bułki do hot dogów
◦ kilka ogórków kiszonych/konserwowych
◦ prażona cebulka
◦ Sos Street Food do Hot Dogów i Parówek Roleski
Wegańskie kiełbaski pepperoni:
1. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy posiekane cebulę i czosnek. Dodajemy ziarna kuminu i kopru włoskiego. Prażymy 1-2 minuty, zdejmyjemy z ognia.
2. Piekarnik nagrzewamy do 165 st.C.
3. W kielichu blendera umieszczamy cieciorkę, podsmażone wcześniej składniki, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, wodę gazowaną i resztę przypraw (oprócz glutenu). Blendujemy na gładki sos. Dodajemy gluten i blendujemy, aż powstanie gęste, zwarte “ciasto”.
4. Przygotowujemy kilka kawałków folii aluminiowej i nacieramy je olejem. Dzielimy masę na 8 równych części i każdą formujemy na kształt podłużnych kiełbasek. Kolejno zawijamy je w folię aluminiową, zawijając również końcówki.
5. Wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę i odwijamy z folii.
Salsa:
1.Siekamy drobno seler, paprykę i kolendrę.
2.Wsypujemy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.
3.Dokładnie mieszamy.
Sposób podania:
Bułki do hot dogów lekko rumienimy w piekarniku. Ogórki kroimy w plastry. Parówki można jeszcze zrumienić na patelni. Bułki kroimy wzdłuż, smarujemy sosem Street Food do Hot Dogów i Parówek. Wkładamy parówki, dodajemy 3-4 łyżki salsy, smacznego!
Average Rating