Szałwia hiszpańska, nazywana również chia, to jednoroczna roślina pochodząca z terenów Ameryki Południowej. Niegdyś nasiona chia nie tylko zaspokajały głód, ale były używane jako środek płatniczy, składnik leków i farb, a nawet ofiara składana bogom. Dzisiaj szałwia hiszpańska została włączona do grupy superfoods i każdego dnia dba o nasze zdrowie.
Cenne mikroelementy
Ta odmiana szałwii wyrasta do około 1 metra wysokości, a ukryte w kwiatach nasiona mają 1-2,5 mm średnicy i są koloru brązowego lub szarego. Te niepozorne ziarenka zawierają 60% kwasów tłuszczowych omega-3 i 20% omega-6. Nic więc dziwnego, że nazwa chia pochodzi od azteckiego słowa oleisty. Ponadto w nasionach szałwii hiszpańskiej znajdują się mikroelementy: witamina B3, witamina E, potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Chia nie zawiera glutenu.
Kwasy omega-3
Najważniejszym składnikiem nasion szałwii są bezsprzecznie kwasy tłuszczowe omega-3, co jest szczególe istotne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Kwasy omega-3 przyczyniają się do obniżenia ciśnienia, chronią serce oraz pozytywnie wpływają na układ krwionośny. Są potrzebne także w przypadku otyłości i cukrzycy.
Witamina E
Zawarta w chia witamina E, nazywana witaminą młodości, jest silnym przeciwutleniaczem. Zwalcza oznaki starzenia, ma również działanie antynowotworowe. Dostarczanie sobie optymalnych dawek witaminy E zapewnia dobry przepływ krwi, przeciwdziała zakrzepom, wspomaga wzrok, wpływa na prawidłowe wytwarzanie męskiego nasienia, jest także szczególnie potrzebna kobietom w ciąży.
Owsianki / puddingi / koktajle
Jak spożywać nasiona szałwii hiszpańskiej? Tak samo jak inne popularne w Polsce ziarna. Można dodawać je do owsianki, koktajli, płatków, musli i jogurtu, zrobić z nich pudding bądź dorzucić do chlebowej mieszanki. Ważne, aby jak najczęściej pojawiały się w naszej diecie.
Average Rating